Bloomberg: Διάγγελμα για την Ελλάδα ετοιμάζει η Μέρκελ

Bloomberg: Διάγγελμα για την Ελλάδα ετοιμάζει η Μέρκελ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα η υπέρβαση από την ελληνική πλευρά που θα επιτρέψει την άρση του αδιεξόδου: αυτά διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη χθεσινή του συνάντηση με βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, το Βερολίνο επιμένει  δεν θα δεχθεί επ’ ουδενί την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, διάγγελμα για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης προς την Ελλάδα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί να εφαρμόσει μέρος όσων είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους «θεσμούς», ετοιμάζει η Άγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  Η προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι να έχει πειστεί η ίδια ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά ώστε να προκύψει μία συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg, διεξάγει συναντήσεις με μικρές ομάδες κοινοβουλευτικών του κόμματός της στην καγκελαρία για να τους πείσει να παραμερίσουν τις αμφιβολίες τους και να εγκρίνουν την παροχή νέων πόρων που θα αποτρέψουν μία ελληνική χρεοκοπία. Ο γεωπολιτικός παράγοντας παίζει κρίσιμο ρόλο στο σκεπτικό της: θεωρεί ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για την ενότητα και τη διεθνή επιρροή της Ευρώπης.

Το δημόσιευμα μάλιστα επικαλείται τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euroworking Group Τόμας Στέφεν, ο οποίος διερωτάται: «Πρέπει όντως να λέμε λεπτομερώς στους Έλληνες τι δαπάνες επιτρέπεται να κάνουν και από που να αντλούν έσοδα; Εγώ λέω “όχι”. Το γενικό πλαίσιο είναι που πρέπει να είναι σαφές.» Ανώνυμος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι η τελική συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει μόλις το ένα-τρίτο των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή