Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρό παζάρι εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης -ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται ότι υπήρχε σημαντική σύγκλιση, όπως ο ΦΠΑ- με τον χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν απορρίψει το σενάριο του διπλού ΦΠΑ (διαφορετικοί συντελεστές ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής), ενώ δεν δέχονται ούτε τους τρεις συντελεστές που πρότεινε η κυβέρνηση (23%-14%-7%). Αντιθέτως, ζητούν την ύπαρξη δύο συντελεστών, για τους οποίους υπάρχουν διάφορα σενάρια, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην ύπαρξη τριών συντελεστών και θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το μοντέλο.

Στο μπρα ντε φερ η Αθήνα προτείνει:

1. Χαμηλό συντελεστή 7%, μεσαίο 14% και υψηλό 23%.

2. Χαμηλό συντελεστή 7%, υψηλό συντελεστή 22% και μεσαίο 14%, αλλά μόνο για τον τελευταίο να προβλέπεται ένα σύστημα επιστροφής 3 ποσοστιαίων μονάδων σε περίπτωση συναλλαγής με πλαστικό χρήμα (επί της ουσίας να πέφτει στο 11%).

Από την πλευρά τους οι δανειστές αντιπροτείνουν καθεστώς δύο συντελεστών και τα σενάρια ποικίλλουν:

1. Χαμηλός 10% και υψηλός 20%.

2. Χαμηλός 11-12% και υψηλός 23%. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν να παραμείνει ο υψηλός συντελεστής στα σημερινά επίπεδα και είναι υπό συζήτηση ο χαμηλός, ώστε να καθοριστεί ανάλογα με τους στόχους που θα τεθούν για τα έσοδα από τον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι εάν τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μοντέλο με δύο συντελεστές, τότε οι τιμές των προϊόντων που σήμερα είναι στον συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία και τουρισμός) θα αυξηθούν αισθητά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε στην ίδια πως «για την τρέχουσα τουριστική περίοδο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ. Οποια αλλαγή προκύψει στο τουριστικό πακέτο στο μέλλον θα σχεδιαστεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική». Επισημαίνεται ότι ο ανταγωνισμός της Ελλάδας τουριστικά έχει συντελεστές ΦΠΑ το πολύ έως 10%.

Το θέμα του ΦΠΑ αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα στις συζητήσεις Αθήνας – δανειστών στην παρούσα φάση, αλλά όχι το μοναδικό. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, μέχρι και χθες υπήρχε απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ομως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον και τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει σύγκλιση. Τα θέματα που συζητήθηκαν χθες και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση τουλάχιστον και σήμερα είναι:

1. Δημοσιονομικά. Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό τόπο και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος ο στόχος θα είναι κοντά στο 1% του ΑΕΠ, για το 2016 στα επίπεδα του 1,5-2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Επίσης, στα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνεται η επιστροφή στα προ περικοπής επίπεδα της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ (εκτός ΑΤΜ), η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κ.λπ.

2. Ασφαλιστικό. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Οι δανειστές επιμένουν στο να μη καταβληθεί η 13η σύνταξη, ενώ η Αθήνα δεν υποχωρεί στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

3. Εργασιακά. Η απόσταση παραμένει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην αλλάξουν τα ισχύοντα μέτρα.

4. «Κόκκινα» δάνεια. Στο θέμα υπάρχει σύγκλιση, αλλά παραμένει η συζήτηση για τα όρια στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή