Συγκροτείται ομάδα εργασίας για ενεργοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ

Συγκροτείται ομάδα εργασίας για ενεργοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων που απομένουν από το παλιό ΕΣΠΑ θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας που συγκροτείται με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου. Σε δηλώσεις της στην «Κ», κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, η κοινοτική επίτροπος επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των δύο προγραμμάτων, δηλαδή τόσο του παλιού όσο και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να «αποφευχθεί η απώλεια κοινοτικών πόρων».

Πρόκειται για το πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 για το οποίο εκκρεμεί η απορρόφηση περί των 3 δισ. ευρώ, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, που ενώ τυπικά ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2014, παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Η συγκρότηση ομάδας εργασίας θα αναλάβει ουσιαστικά να ενεργοποιήσει το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις. Πρόκειται για χρήματα που αφορούν τόσο το προηγούμενο όσο και το νέο ΕΣΠΑ, και για τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει έγκαιρα προτάσεις, προκειμένου να λάβει τα χρήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η κοινή ομάδα εργασίας «θα αναλύσει τους παράγοντες που συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος και θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα εναπομείναντα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Επιπλέον, θα παράσχει τεχνογνωσία ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει σωστά τα 20,6 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών και επενδυτικών κονδυλίων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020».

Η αδυναμία της Αθήνας δεν εξαντλείται στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά αφορά και γραφειοκρατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα το πακέτο Γιουνκέρ να παραμένει ουσιαστικά ανενεργό. Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά προβλήματα έχουν μπλοκάρει τις πληρωμές του παλιού ΕΣΠΑ σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης επιτάχυνση του προγράμματος. Οι καθυστερήσεις ενδέχεται να συμπαρασύρουν το σύνολο του προγράμματος, σε μια περίοδο που «ο χρόνος μετράει αντίστροφα». Αυτό γιατί βάσει των κανονισμών, το 2015 είναι η τελευταία χρονιά για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και η Ε.Ε. θα πληρώσει δαπάνες μόνο για τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί την τρέχουσα χρονιά. Οι δαπάνες μπορούν να καταβληθούν και το 2016, αλλά τα έργα –πλην αυτών που θα μεταφερθούν στην επόμενη περίοδο– δεν έχουν παράταση. Αυτή είναι και η αιτία που φορείς που εμπλέκονται με την εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ εκφράζουν ανησυχία πως οι συνέπειες από την καθυστέρηση στις πληρωμές δεν εξαντλούνται σε μια απλή μετάθεση, που θα αντιμετωπιστεί με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή