Κερδίζει έδαφος η Αριστερή Πλατφόρμα

Κερδίζει έδαφος η Αριστερή Πλατφόρμα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συμπαγή χαρακτηριστικά της επιβεβαίωσε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η παράταξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη έστειλε σαφές μήνυμα προς την προεδρική πλειοψηφία ότι διατηρεί ανεπηρέαστη τη δύναμή της στα κομματικά όργανα και, μάλιστα, καταγράφει και κέρδη, καθώς, όπως παραδέχονται και στελέχη της πλειοψηφίας, η Πλατφόρμα είναι ο κερδισμένος της μοναδικής οργανωμένης μετακίνησης εντός του κομματικού σχηματισμού τους τελευταίους μήνες, αυτής της ΚΟΕ. Η ομάδα του Ρούντι Ρινάλντι κατέστησε σαφές ότι πλέον συμπλέει με την πλευρά Λαφαζάνη και έχει εγκαταλείψει την προεδρική πλειοψηφία, συνυπογράφοντας την πρόταση της Πλατφόρμας, η οποία, ακριβώς λόγω της υποστήριξης από την ΚΟΕ, κατατέθηκε ως πρόταση της Αριστερής Πτέρυγας. Η πρόταση αυτή στη σχετική ψηφοφορία επέτυχε ένα εντυπωσιακό 44% επί των ψηφισάντων, καθώς υπερψηφίστηκε από 75 μέλη της Κ.Ε., με 95 να καταψηφίζουν. Επί του συνόλου των 201 μελών της Κ.Ε., ωστόσο, αποτυπώνεται ότι η Πλατφόρμα διατηρεί τη δύναμή της, ενισχυμένη από την ΚΟΕ, φθάνοντας το 37%.

Η πρόταση της Αριστερής Πτέρυγας καλεί την κυβέρνηση να επιλέξει τη ρήξη, εφόσον συνεχιστεί από την πλευρά των εταίρων «η ίδια εκβιαστική τακτική». «Η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα “πνίξει” τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της», επισημαίνεται στο κείμενο. Παράλληλα, τίθεται θέμα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ζήτημα που έθιξε στην ομιλία του και ο κ. Λαφαζάνης. «Η κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, οι οποίοι κατατρομοκρατούν τον λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη», αναφέρεται.

Προβληματισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. ακόμη και από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έμπαινε ο προβληματισμός μήπως κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνουν την υλοποίηση ενός σεναρίου «αριστερής παρένθεσης». Στο πλαίσιο αυτό, και ενδεχομένως στη στρατηγική διαμόρφωσης επιχειρηματολογίας στην περίπτωση που, τελικά, έρθει μια συμφωνία και υπερψηφιστεί, τα στελέχη αυτά ανέφεραν ότι ενώ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία που θα έχει ακραία αντίθετο περιεχόμενο σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και, παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρεί την επιλογή της ρήξης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Προσέθεταν, δε, ότι εάν η κυβέρνηση πέσει εξαιτίας της απόρριψης της συμφωνίας, είναι πιθανό να τη διαδεχθεί μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες μνημονιακές πολιτικές, που θα επιχειρήσει να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας ως επιχείρημα για την επιβολή τους το διάστημα που μεσολάβησε κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή