Συνεργασία με Βουλγαρία, Τουρκία για παράνομη μετανάστευση και λαθρεμπόριο

Συνεργασία με Βουλγαρία, Τουρκία για παράνομη μετανάστευση και λαθρεμπόριο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία «Κοινού Κέντρου Επαφής» μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας – Τουρκίας, για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία, υπέγραψαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με τους ομολόγους του υπουργούς, σε τριμερή συνάντηση στη Σόφια, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο είχε και κατ’ ίδιαν συνάντηση.

Στόχος της συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Πανούσης δήλωσε:

«Η τριμερής συμφωνία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς κινδύνους. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας.

Χρειάζεται, φυσικά, όχι μόνο αστυνομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, αλλά και πολιτικός τρόπος.

Ζούμε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον αιώνα της κατανόησης, της κοινής δράσης και της υπευθυνότητας. Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης από κοινού, όχι μόνο των εχθρών της κοινωνίας μας αλλά και της δημοκρατίας.

Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου επαφής των αστυνομικών αρχών μόνον, αλλά και των λαών μας που δείχνουν τη βούλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών».

Το κέντρο αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας θα λειτουργεί στο μεθοριακό φυλάκιο Καπιτάν Αντρέεβο, κοντά στο οποίο βρίσκονται τα σύνορα Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα.

«Η συμφωνία εγγυάται τη στενότερη συνεργασία των τριών χωρών που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, την παράτυπη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία», δήλωσε η Μπατσβάροβα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των συμβαλλόμενων χωρών. Κύρια αρμοδιότητα του Κέντρου Επαφής θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς ωστόσο χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή