Σε οριακή κατάσταση τα ταμειακά διαθέσιμα

Σε οριακή κατάσταση τα ταμειακά διαθέσιμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ορόσημο την 5η Ιουνίου και με την ιδέα της συγκέντρωσης σε μία δόση των συνολικά τεσσάρων που θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην είναι βέβαιο ότι μπορεί να υλοποιηθεί, κινείται το οικονομικό επιτελείο, που βλέπει ότι για τον επόμενο μήνα λείπουν από τα κρατικά ταμεία περί τα 3-3,5 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι σε οριακή κατάσταση και με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των περίπου 300 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο, που έχουν προθεσμία τις 5 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε και εξετάσθηκε μια πρόταση για «πακετάρισμα» των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μία, ώστε να καταβληθεί στο τέλος του μήνα και να προσπεραστεί το εμπόδιο στις αρχές του Ιουνίου.

Το σχέδιο συζητήθηκε μεταξύ των αρμόδιων αρχών, καθώς στο καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται κάτι τέτοιο, αν και σύμφωνα με πηγές του Ταμείου εφαρμόζεται μόνο εάν αφορούν αποπληρωμή κεφαλαίου και όχι τόκων όπως οι δόσεις του Ιουνίου. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, το απέκλεισε χθες ως ενδεχόμενο. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο δεν δείχνει προς το παρόν διάθεση να το δεχθεί διότι:

1. Το «πακετάρισμα» πολλών δόσεων σε μία προβλέπεται για διαχειριστικούς λόγους και όχι για λόγους που αφορούν την έλλειψη των κεφαλαίων προς αποπληρωμή από τις χώρες που τα οφείλουν. Επί της ουσίας, δινόταν αυτή η δυνατότητα στις χώρες που είχαν δανειστεί από το Ταμείο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σήμερα δεν υφίστανται λόγω της ύπαρξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα, η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε αυτός ο κανονισμός ήταν τη δεκαετία του 1970.

2. Τον Μάρτιο, που η Ελλάδα έπρεπε και πάλι να εξοφλήσει τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ, δεν ζήτησε για διαχειριστικούς λόγους την ενεργοποίηση της σχετικής πρόβλεψης για συγκέντρωση όλων των δόσεων σε μία. Αρα, θα ήταν πολύ δύσκολο να επικαλεστεί διαχειριστικά προβλήματα η κυβέρνηση μόλις τρεις μήνες μετά την τελευταία φορά που είχε να καταβάλει τέσσερις δόσεις σε ένα μήνα.

Περισσότερος χρόνος

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σχέδιο που το μόνο που θα πετύχει –εάν για κάποιον λόγο πολιτικής φύσεως τελικά ενεργοποιηθεί– θα είναι να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση και να μεταθέσει το πρόβλημα για τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο θα χρειαστεί περί τα 3-3,5 δισ. ευρώ για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του Ιουνίου προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οπως προαναφέρθηκε, προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο υπάρχουν τέσσερις δόσεις. Η πρώτη είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ στις 5 του μήνα, η δεύτερη είναι στις 12 Ιουνίου (περί τα 340 εκατ.), η τρίτη στις 16/6 (άλλα 550 εκατ.) και η τελευταία στις 19/6 (330 εκατ.).

Με εξαίρεση την υποχρέωση για καταβολή τόκων ύψους περίπου 500 εκατ. τον Ιούνιο, η Ελλάδα δεν έχει κάποια άλλη οφειλή προς το εξωτερικό τον επόμενο μήνα. Προς το εσωτερικό, υπάρχει η καταβολή μισθών, συντάξεων και επιχορηγήσεων προς τα κρατικά ταμεία, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2,3 δισ. Κεφάλαια τα οποία καταβάλλονται κυρίως στο τέλος του μήνα, με εξαίρεση περίπου 400 εκατ. που δίνονται στα μέσα του μήνα για την πρώτη δόση των μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή