Πρακτικά από… ΔΝΤ, Συνόδους Κορυφής ζητεί η Εξεταστική Μνημονίων

Πρακτικά από… ΔΝΤ, Συνόδους Κορυφής ζητεί η Εξεταστική Μνημονίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εμπειρογνώμονες σε εννέα ώρες…κατόρθωσε να εξετάσει η εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια στη χθεσινή συνεδρίασή της. Παρότι στη λίστα ήταν εγγεγραμμένοι πέντε, στις εννέα ώρες διάρκεια της συνεδρίασης, εξετάστηκαν οι κ. Τ. Αθανασόπουλος και Ν. Βέττας από το ΙΟΒΕ και ο κ. Σ. Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου και πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής, αργόσυρτης συνεδρίασης, οι κ. Χαρ. Αθανασίου (Ν.Δ.) και Ανδ. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) διαφώνησαν για την ανάγκη να ορκιστούν οι εμπειρογνώμονες πριν από την κατάθεσή τους. Απαντες, ωστόσο, συμφώνησαν και ανέθεσαν στον πρόεδρο της Εξεταστικής Δ. Βίτσα να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών αντίγραφα όλων των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους εταίρους της αλλά και τα… πρακτικά από όλες τις σχετικές με τη χώρα μας συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΔΝΤ, του Eurogroup και των Συνόδων Κορυφής.

Για την εξέταση του προέδρου και του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, απαιτήθηκαν πάνω από επτά εκ των εννέα ωρών της χθεσινής συνεδρίασης. Οι κ. Αθανασόπουλος και Βέττας επισήμαναν ότι η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου το 2010 ήταν μονόδρομος, ενώ επέμειναν ιδιαιτέρως στην ανάγκη προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών. Ωστόσο, ο κ. Βέττας, απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρα, επισήμανε ότι αν λαμβάνονταν μέτρα εγκαίρως, η υπαγωγή στο Μνημόνιο θα γινόταν με καλύτερους όρους και –ενδεχομένως– να μπορούσε να καθυστερήσει για λίγο την ένταξη σε πρόγραμμα, η οποία σε κάθε περίπτωση ήταν αναπόφευκτη. Και τούτο διότι, όπως ανέφεραν, η πίεση που δεχόταν η χώρα από της αγορές δεν άφηνε κανένα περιθώριο για άλλες λύσεις. Ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι «το πρόβλημα το γνωρίζαμε από το 2009. Η κρίση ήταν “ante portas”· αν είχαμε αντιδράσει ένα χρόνο νωρίτερα με συναίνεση, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά». Αναφερόμενος στη σημασία που έχουν για την ελληνική οικονομία οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε ότι «ακόμη και στην περίπτωση που πετύχουμε καλύτερη συμφωνία, αν δεν διορθωθούν οι ρίζες του προβλήματος, πολύ σύντομα θα αποτύχει το πρόγραμμα».

Στη σημασία της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου αναφέρθηκε ο κ. Ρομπόλης, ο οποίος μίλησε περίπου μία ώρα, ωστόσο θα κληθεί να ολοκληρώσει την κατάθεσή του την ερχόμενη Τρίτη, 2 Ιουνίου. Ο κ. Ρομπόλης επισήμανε ότι, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, δίχως σοβαρές αλλαγές το ποσοστό της ανεργίας δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί κατά 800.000 στην επόμενη πενταετία. Είπε ακόμη ότι ο κ. Σερβάς Ντερούζ, πρώην εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, ζητούσε διαρκώς απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ανέφερε πως οκτώ στα δέκα στοιχεία της τρόικας ως προς την αγορά εργασίας ήταν λανθασμένα. Περιέγραψε τους στόχους του Μνημονίου ως ουτοπικούς που, όπως είπε, «οδηγούν σε φτωχοποίηση του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή