O Aλ. Τσίπρας καλεί Μέρκελ και Ολάντ

O Aλ. Τσίπρας καλεί Μέρκελ και Ολάντ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνδρομή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας, που είχε μαζί τους, η οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, έγινε σε καλό κλίμα. Την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία σύγκλιση, έσπευσε να επισημάνει ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αν. υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στον Guardian, που φιλοξένησε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα λέει ότι είναι αναγκαία η συμφωνία σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία». Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για να επέλθει συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε ανώτερο του Brussels Group πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, ώστε ώς την Κυριακή να επιτευχθεί συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι δεν σχεδιάζει να ομαδοποιήσει τις οφειλές προς το ΔΝΤ, προκειμένου να μεταθέσει προς το τέλος του μήνα τη δόση της επόμενης Παρασκευής. Ο κ. Γ. Σακελλαρίδης επανέλαβε την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι «αυτή η αισιοδοξία, την οποία εκφράζει η κυβέρνηση, δεν είναι λόγια του αέρα. Εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, στην εμπειρία όλων των προηγούμενων εβδομάδων και στην πρόοδο που έχει γίνει».

Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να επισημάνει ότι «οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν», για να προσθέσει την ανάγκη συμφωνίας σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ενώ επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ. Το Μαξίμου είχε ήδη προαναγγείλει ότι στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης την ευθύνη των χειρισμών αναλαμβάνει προσωπικά ο κ. Τσίπρας, με διαρκή προσωπική εμπλοκή και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, εφόσον απαιτηθεί, με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, στη βάση των διαβεβαιώσεων που έλαβε από Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα, ότι είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν για υπέρβαση εμποδίων. Ωστόσο τα μηνύματα από την άλλη πλευρά επιμένουν στην πάγια θέση, ότι χωρίς απτή πρόοδο σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να δοθεί πολιτική λύση. Με τον τρόπο του, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, Γ. Σταθάκης, αναγνώρισε (MEGA) ότι ίσως λανθασμένα η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Η δεδηλωμένη

Πάντως, στοίχημα για την κυβέρνηση θα είναι τυχόν συμφωνία να εγκριθεί και από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέντευξη στo The PressProject ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς ανέφερε πως στην ψηφοφορία για τη συμφωνία θα τεθεί κομματική πειθαρχία και όσοι καταψηφίσουν θα διαγραφούν, ενώ πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγείρεται ζήτημα δεδηλωμένης. Επίσης, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή