Προθεσμία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας

Προθεσμία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται πιθανό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τότε δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκταμίευση μέσα στον Ιούνιο, ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε χθες στην Αθήνα το Euroworking Group. Μη εκταμίευση κάποιας δόσης έως το τέλος Ιουνίου σημαίνει βασικά χρεοκοπία, καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατον η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εξυπηρετώντας το χρέος της και πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε επίπεδο Βrussels Group τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ έγινε σαφές ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συγχρόνως τονίστηκε ότι θέλει ακόμα δρόμο για να κλείσει η συμφωνία, όταν πια είναι σαφές ότι υπάρχουν κυριολεκτικά περίπου 10 ημέρες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Εκτός από την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, που είναι η μόνη για την οποία αναφέρθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων, η απόκλιση σε ασφαλιστικό, εργασιακό αλλά και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού είναι ακόμα μεγάλη. Το μέγεθός της αποδεικνύεται από το ότι ακόμα και στη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ -που συζητήθηκε την Τετάρτη στο BG- οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά είχαν μία απόκλιση περίπου 1 δισ., καθώς οι εταίροι επιμένουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ πρέπει να αναλογούν στο 1% του ΑΕΠ.

Συγχρόνως έγινε και εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες με την αύξηση των εκροών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των «κόκκινων» δανείων. Επίσης έγινε σαφές στον Ελληνα εκπρόσωπο, κ. Γ. Χουλιαράκη, ότι η παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν είναι θετική, καθώς εκτός του ότι επηρεάζει τη φορολογική βάση του κράτους, δεν βοηθάει και στη φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων, ένα θέμα που πάντα απασχολεί ιδιαίτερα τους εταίρους.

Χθες, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν συμφωνεί σε νέο «κούρεμα» χρέους. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους και υψηλό κατώτατο μισθό, υπονοώντας ότι πρέπει να υπάρξουν περικοπές, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δυσμενή θέση να ζητάει οικονομική βοήθεια. Ο ίδιος τόνισε ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται και πρόσθεσε ότι δεν θα εμπιστευόταν Αμερικανούς οικονομολόγους για τις επιπτώσεις ενός Grexit, αφήνοντας έτσι αιχμές και κατά του Αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιου, που την Τετάρτη δήλωσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι δηλώσεις του έγιναν έπειτα από «διαρροή» δηλώσεων αξιωματούχου του ΔΝΤ ότι «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι οι Ελληνες «πρέπει στα αλήθεια να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να μπουν στην τελική ευθεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή