Μοιραίος περίπλους στον Γιανγκτσέ

Μοιραίος περίπλους στον Γιανγκτσέ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετρακόσιοι αγνοούμενοι ήταν μέχρι χθες το απόγευμα ο τραγικός απολογισμός της βύθισης ενός κινεζικού επιβατικού πλοίου στον ποταμό Γιανγκτσέ. Σύμφωνα με τον καπετάνιο και τον πρώτο μηχανικό, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται, το σκάφος ανετράπη και βυθίστηκε, όταν έπεσε σε έναν κυκλώνα.

Τουλάχιστον πέντε σοροί ανασύρθηκαν από το σκάφος «Ανατολικός Αστέρας», το οποίο μετέφερε 458 επιβάτες σε κρουαζιέρα στο ποτάμι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 18 άνθρωποι επιβίωσαν του τραγικού συμβάντος, ενώ η καταρρακτώδης βροχή και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εμπόδιζαν το έργο των σωστικών συνεργείων. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον τρία πτώματα ανασύρθηκαν 45 χιλιόμετρα μακριά από το ναυάγιο, γεγονός που υποδεικνύει την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα νερά αλλά και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που πρόκειται να συναντήσουν τα συνεργεία διάσωσης.

Ο «Ανατολικός Αστέρας» ταξίδευε από τη Νανκίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γιανγκζού, στη νοτιοδυτική πόλη Τσόνγκινγκ. Το σκάφος, παρότι είχε ανατραπεί, παρασύρθηκε για περίπου τέσσερα χιλιόμετρα προτού τελικά «καθήσει» σε μικρή απόσταση από την όχθη του ποταμού. Τα ταραγμένα νερά, πάντως, δυσκόλευαν τις προσπάθειες διάσωσης. Βάσει των πληροφοριών που μετέδιδαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί από τους επιβάτες είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος στη Σαγκάη, πηγαίνοντας με το λεωφορείο στη Νανκίνγκ για να ξεκινήσουν τη διάρκειας οκτώ ημερών κρουαζιέρα τους. Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας από 50 μέχρι 80 και ταξίδευαν με το πρακτορείο ταξιδίων Xiebe Travel.

Αναστατωμένοι συγγενείς

Το πρακτορείο ταξιδίων παρέμεινε κλειστό τη χθεσινή μέρα, εξοργίζοντας τους συγγενείς των αγνοουμένων που αναζητούσαν πληροφορίες για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων. Πολλοί από τους συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση. «Εμαθα ότι το πλοίο βυθίστηκε στις έξι το πρωί, το άκουσα στις ειδήσεις και στις επτά βρισκόμουν εδώ. Εκτοτε περιμένουμε χωρίς να έχουμε λάβει την παραμικρή πληροφορία» δήλωσε ένας άνδρας, ενώ μία γυναίκα διαμαρτυρόταν ότι: «δεν θέλουν να μας πουν τίποτα και μας συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται να κάνουμε κάτι κακό». Μάλιστα, η γυναίκα, η οποία λεγόταν Τσεν, έλεγε ότι οι τρεις αδελφές της και οι δύο κουνιάδοι της βρίσκονταν στον «Ανατολικό Αστέρα». «Απλά θέλουμε να ξέρουμε πού βρίσκονται. Η οικογένειά μας έχασε πέντε μέλη της».

Οταν εμφανίστηκε ένας άνδρας που έμοιαζε με υψηλόβαθμo αξιωματούχο, κάποιοι συγγενείς τον αποδοκίμασαν και τον ακολούθησαν, απαιτώντας να λάβουν απαντήσεις.

Η Κίνα έλαβε πολύ σοβαρά το τραγικό δυστύχημα και αμέσως έφτασε στον τόπο της τραγωδίας ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ αμέσως εξέδωσε οδηγίες, προκειμένου να διευκολύνει την επιχείρηση διάσωσης. Το κινεζικό πολεμικό ναυτικό απέστειλε στην περιοχή 140 δύτες, ενώ η κεντρική κυβέρνηση διέταξε τους Κινέζους δημοσιογράφους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του δυστυχήματος.

Οπως δείχνουν τα πράγματα ο τραγικός απολογισμός του κινεζικού ναυαγίου θα ξεπεράσει αυτό της βύθισης του νοτιοκορεατικού φεριμπόουτ «Σεγουόλ», την περασμένη χρονιά, που προκάλεσε το θάνατο 304 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές γυμνασίου.

Ο «Ανατολικός Αστέρας» ναυπηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 1994 και μπορούσε να μεταφέρει 534 επιβάτες

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή