Τσίπρας: «Ρεαλισμός ή διαίρεση της Ευρώπης»

Τσίπρας: «Ρεαλισμός ή διαίρεση της Ευρώπης»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παιχνίδι υπομονής για γερά νεύρα εξελίσσεται η τελευταία, κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους. Οι δύο πλευρές χαράσσουν τη στρατηγική τους και προσπαθούν να κερδίσουν όχι μόνο σε ουσία, αλλά και σε εντυπώσεις. Με τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο πρότασης που κατέθεσε η Αθήνα αργά το βράδυ της Δευτέρας προς τους θεσμούς «μπορεί να ξεκλειδώσει τη συμφωνία», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του αναμένουν ότι το τρέχον τριήμερο ο χρόνος «θα είναι ιδιαίτερα “πυκνός”», όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας φρόντισε χθες να διαμηνύσει ευθέως προς την ηγεσία των εταίρων και των θεσμών ότι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων έφθασε και ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας και την άρση των αδιεξόδων. «Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το εάν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης ανήκει στην ηγεσία, στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους», δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ενώ προσέδωσε στην προοπτική συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους χαρακτηριστικά στρατηγικού προσανατολισμού της Ε.Ε.

Ωστόσο, η παρατεταμένη απουσία αντίδρασης – απάντησης από την άλλη πλευρά, καθώς και η διοχέτευση πληροφοριών ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής, προκάλεσαν ενόχληση και εκνευρισμό στο Μαξίμου. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ήταν αυτός που αντέδρασε δημοσίως. «Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως άλλωστε όριζε και η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου. Οποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Οπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “όποιος θέλει λύση ας συμβάλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει”», δήλωσε.

Η πρόταση της Αθήνας υποβλήθηκε στους τρεις θεσμούς την ώρα που στο Βερολίνο βρισκόταν σε εξέλιξη η μίνι –πενταμερής– σύνοδος για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των Αγκελας Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Η στόχευση της κυβέρνησης ήταν σαφής: να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε να μη φανεί ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της ελληνικής πλευράς, οι οποίες κοινοποιούνται υπό μορφήν τελεσιγράφου (take it or leave it), όπως διαδόθηκε ευρέως ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι επρόκειτο να κινηθεί η άλλη πλευρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν ότι η πενταμερής του Βερολίνου θα κατέληγε σε κάποιο κείμενο, το οποίο, μαζί με την ελληνική πρόταση, θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Brussels Group, το οποίο εκτιμούσαν ότι θα επαναλάμβανε τις εργασίες του χθες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το Brussels Group «μπαίνει στο ψυγείο», καθώς ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα και οι όποιες κινήσεις γίνονται σε ανώτερο επίπεδο.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην πρόταση των εταίρων ήταν ότι πιθανόν αυτή οφείλεται στις διαφωνίες που εντοπίζονται ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ, κυρίως για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Παρά ταύτα, από τη στάση των εταίρων κατέστη περισσότερο από σαφές ότι οι πρωτοβουλίες της Αθήνας δεν αρκούν για να ενεργοποιήσουν τις δικές τους κινήσεις και ότι η επιλογή του χρόνου και του τρόπου αντίδρασης καθορίζεται από τα δικά τους κριτήρια και με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή