Αμεσες εξελίξεις προαναγγέλει το ΔΝΤ

Αμεσες εξελίξεις προαναγγέλει το ΔΝΤ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου για τα αποτελέσματα του ταξιδιού της στη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ωστόσο, η παρουσίασή της ήταν γενικόλογη και το μήνυμα ασαφές, ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξερχόμενος από την έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις, εκτιμώντας ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα υπάρξει λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν έντονη, καθώς η επιμονή του ΔΝΤ στο θέμα μετριάζεται μετά τη μίνι-σύνοδο του Βερολίνου. Το Ταμείο τηρούσε εξάλλου σιγήν ιχθύος για το αν συζητήθηκε ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα, καθώς φαίνεται ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία για μία επίτευξη μίας συμφωνίας θα είναι μικρή. Οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει στο περίγραμμα μίας πρότασης και σκοπεύουν να αφήσουν την απόφαση στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση απλώς παρουσιάσθηκε το αποτέλεσμα της μίνι-συνόδου του Βερολίνου, και μέλη του συμβουλίου τόνιζαν ότι δεν έχουν να πουν τίποτε με δεδομένο ότι «όλα γίνονται πίσω» στην Ευρώπη. Μη Ευρωπαίοι, πάντως, εμφανίζονταν μπερδεμένοι για τη στάση της διεύθυνσης.

Όπως τόνιζαν πηγές του Ταμείου, η συνεδρίαση ήταν «εντελώς ανεπίσημη», ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι η ενημέρωση δεν ήταν για την Ελλάδα, αλλά για τα αποτελέσματα του ταξιδιού της κυρίας Λαγκάρντ, κάτι που σημείωνε ότι συνηθίζεται. Η επικεφαλής του Ταμείου βρέθηκε στη Γερμανία για τη σύνοδο του G7, και μετέβη εκτάκτως στο Βερολίνο για τη μίνι-σύνοδο που συγκάλεσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.

Φεύγοντας από τη συνεδρίαση, όπου είχε μεταβεί μαζί με την κυρία Λαγκάρντ απευθείας από το αεροδρόμιο, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν δεν έκανε κανένα σχόλιο. Αντίθετα, ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από χθες και λιγότερο από αύριο». Όπως πρόσθεσε, «είναι απλά μαθηματικά: θα υπάρξει μία λύση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όσο οδεύουμε προς την προθεσμία, τόσο πιο κοντά έρχεται». Στο ερώτημα αν θα δεχθεί η Αθήνα την πρόταση των Ευρωπαίων, ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι δική τους επιλογή». Άλλη πηγή τόνιζε ότι δεν γνωρίζει αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη συμφωνία.

Η κινητικότητα έξω από την έδρα του ΔΝΤ ήταν έντονη για πολλές ώρες, με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας να πηγαινοέρχεται για τσιγάρο και να κουβεντιάζει με συναδέλφους του μέχρι αργά το βράδυ. Ο υπό παραίτηση εκπρόσωπος της Ελλάδος Θάνος Κατσάμπας δεν παρέστη στη συνεδρίαση για προσωπικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή