Mέτρα ύψους 3 δισ. το 2015 ζητούν οι θεσμοί

Mέτρα ύψους 3 δισ. το 2015 ζητούν οι θεσμοί

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από εκείνα που προτείνει η Αθήνα, τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος, περικοπές στις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα και καμία ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των δανειστών της χώρας προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην «Κ», τα βασικά σημεία της 10σέλιδης πρότασης των δανειστών προς την Αθήνα είναι:

1. Πρωτογενή πλεονάσματα: 1% για το 2015, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν και είναι χαμηλότερα από τους στόχους που υπήρχαν στο Μνημόνιο (3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018), είναι υψηλότερα από αυτά που προτείνει η Αθήνα (0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επί της ουσίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι που προτείνουν οι δανειστές, απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 3 δισ. για φέτος. Μεταξύ των μέτρων που έχει προτείνει η Αθήνα είναι και η αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με τους συντελεστές να αυξάνονται σταδιακά από το 2% έως και το 8% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ δηλώνουν στην Ελλάδα περισσότερα από 7.000 φυσικά πρόσωπα.

2. ΦΠΑ: Να υπάρχουν δύο συντελεστές, 11% και 23%. Στο 11% θα υπάγονται φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία, ενώ στο 23% όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα υπαχθούν στο 23% και είναι προφανές ότι όσο περισσότερα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή τόσο υψηλότερα θα είναι τα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει προτείνει τρεις συντελεστές (6%, 11%, 23%), με τα φάρμακα –μόνο– να εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή. Επίσης, προτείνει οι νέοι συντελεστές στα νησιά να εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.

3. Ασφαλιστικό: Παραμένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να αυξήσει τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος από 0,25% του ΑΕΠ σε 0,5% του ΑΕΠ (περικοπή περίπου 450 εκατ. ευρώ) και να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση 1% του ΑΕΠ το 2016 (άλλο 1,8 δισ. ευρώ). Κάτι το οποίο, εάν εφαρμοστεί, δεν αποκλείεται να «κρύβει» και μειώσεις στις συντάξεις.

4. Εργασιακό: Να σταματήσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων και να μην προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

7. Ρύθμιση για 100 δόσεις: Να επανεξεταστεί η ρύθμιση, ώστε να μη συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, στην πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή