500 λέξεις με τη Γιάννα Μπούκοβα

500 λέξεις με τη Γιάννα Μπούκοβα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γιάννα Μπούκοβα είναι ποιήτρια, πεζογράφος και μεταφράστρια, γεννημένη στη Σόφια της Βουλγαρίας. Εχει εκδώσει στα βουλγαρικά δύο ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα. Ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του «ΦΡΜΚ – περιοδικό για τη διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου». Ως μέλος της πλατφόρμας «Poetry Now», έχει οργανώσει και λάβει μέρος σε πρωτοβουλίες και δράσεις ποιητών της γενιάς της. Στα ελληνικά κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή της «Ο ελάχιστος κήπος», εκδόσεις Ικαρος 2006, σε μετάφραση του Δημήτρη Αλλου.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Μόμπι Ντικ», «Οι αθώοι» του Χέρμαν Μπροχ, «Oulipo Compendium», «Γραφές» της Μαντώς Αραβαντινού, «Gestus» της Κατερίνας Ηλιοπούλου και του Γιάννη Ισιδώρου, «Μπρα ντε φερ» του Ιορδάνη Παπαδόπουλου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Είμαι ο εαυτός μου και παίζω στο δικό μου μυθιστόρημα.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Ζορζ Περέκ. Το χιούμορ θα είναι εγγυημένο, όπως και η καλή κουζίνα.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Θυμώνω με κακά βιβλία που έχουν αποκτήσει δυσανάλογη φήμη. Οχι πάντα βέβαια, αυτό μας έλειπε. Αλλά όταν μου τύχει να πέσω σε κάνα τέτοιο και είμαι και σε κακή διάθεση, θυμώνω.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

«Alphabet» της Inger Christensen, «μ_otherpoem» του Βασίλη Αμανατίδη. Οταν συγκινούμαι, δεν είναι με το περιεχόμενο ενός βιβλίου, αλλά με τα ρίσκα που παίρνει. Με τη λογοτεχνική του γενναιότητα.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Δεν ντρέπομαι ποτέ που δεν έχω διαβάσει κάτι. Ή με είχε απωθήσει για να μην το διαβάσω ή δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του. Πάντως, αρκετά βιβλία που έτυχε να αργήσουν να με βρουν, μου έδωσαν μετά τρομερή απόλαυση. Με τα χρόνια διαβάζουμε με λιγότερο πάθος, αλλά με περισσότερη τέχνη. Κάποια βιβλία μόνο κερδίζουν από την καθυστέρηση.

Δυο λόγια για το τελευταίο σας ποιητικό βιβλίο;

Θέλω να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Η ποίηση σε χαλεπούς καιρούς έχει νόημα;

Οι καιροί είναι πάντα χαλεποί για την ποίηση. Και κατά σύμπτωση, πάντα έχει νόημα.

Αγαπημένος ποιητής ή αγαπημένο ποίημα; Ποιος ή ποιο;

ΔΓ/ ΔΑ, όπως λένε. Δεν τα πάω καθόλου καλά με τις λίστες. Ούτε ποια είναι η αγαπημένη μου ροκ μπάντα δεν μπορώ να αποφασίσω.

Εχετε φβ, τουίτερ; Εμπλουτίζουν ή διασπούν τη λογοτεχνική σας ενασχόληση;

Δεν έχω, τα βαριέμαι. Αλλά έχω μάθει πάρα πολλά και σημαντικά για μένα πράγματα σερφάροντας. Βρίσκεις καταπληκτική ποίηση στο Διαδίκτυο και γενικώς καταπληκτική τέχνη. Είναι ένα απέραντο πανεπιστήμιο. Αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή