Με τη… ρύθμιση Χατζηδάκη η προστασία από τους πλειστηριασμούς

Με τη… ρύθμιση Χατζηδάκη η προστασία από τους πλειστηριασμούς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια που προέβλεπε η ρύθμιση Χατζηδάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς υποχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το αρχικό μαξιμαλιστικό της σχέδιο έλαβε αρνητική γνώμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ουσιαστικά απορρίφθηκε από τους δανειστές. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η μηνιαία δόση που προτείνεται να καταβάλλουν οι δανειολήπτες για όσο διάστημα προστατεύεται η κατοικία τους είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη ρύθμιση Χατζηδάκη για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, αλλά υψηλότερη για τα εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 35.000 ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει επίσης μια σειρά αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, οι οποίες φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνους τους δανειστές, δεδομένου ότι αποσκοπούν στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων και στον περιορισμό του φαινομένου των «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

• Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

• Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.

• Η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Στο διάστημα που η κύρια κατοικία θα βρίσκεται υπό προστασία, ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίες δόσεις οι οποίες κλιμακώνονται, αναλόγως τους ετήσιου εισοδήματός του, από 8 έως 883 ευρώ ή από 2% έως 30,3% του μηνιαίου εισοδήματός του. Στην πρόταση της κυβέρνησης υπάρχουν επτά κλίμακες έναντι δύο στη ρύθμιση Χατζηδάκη. Ενας δανειολήπτης με ετήσιο εισόδημα π.χ. 7.000 ευρώ (μηνιαίο 583 ευρώ) θα πληρώσει για τα πρώτα 5.000 ευρώ που είναι η πρώτη κλίμακα 2% επί του μηνιαίου εισοδήματος και 10% για τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ. Η μηνιαία δόση δηλαδή θα είναι 8+16,7 = 24,7 ευρώ.

Στην πρόταση των δανειστών δεν γίνεται αναφορά στους πλειστηριασμούς, αλλά τονίζεται η ανάγκη για τη μακροπρόθεσμη δημιουργία ενός «δικτύου ασφαλείας» για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι αλλαγές που προτείνονται στον «νόμο Κατσέλη» είναι οι ακόλουθες:

• Ιδρυση δικαστηρίων αποκλειστικά για την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου 3869/2010, υφιστάμενες και νέες.

• Τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται κατά την κατάθεση της αίτησης, η οποία θα απορρίπεται αμέσως σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου.

• Διαχωρισμός των υποθέσεων με προτεραιότητα στην εκδίκαση των αιτήσεων οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

• Υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη και των μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου 4307/2014 για τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι δανειστές από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν την πρόταση για τη θέσπιση του «διαχειριστή πτώχευσης», ενώ και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ολιστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή