Την προεδρία του Eurogroup διεκδικεί για δεύτερη φορά ο Ντάισελμπλουμ

Την προεδρία του Eurogroup διεκδικεί για δεύτερη φορά ο Ντάισελμπλουμ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup,σήμερα Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων, σημειώνοντας ότι διαθέτει «ευρεία υποστήριξη» στους κόλπους της ευρωζώνης.

«Το προαίσθημα μου λέει ότι μπορώ να προχωρήσω με αυτοπεποίθηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη και πρόσθεσε: «Τους τελευταίους μήνες μίλησα με πολλά πρόσωπα στην Ευρώπη και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη,ωστόσο το αποτέλσμα το μαθαίνεις αφού προσμετρηθούν οι ψήφοι».

Την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Ολλανδίας έχει ο υπουργός Οικομικών της χώρας με τον πρωθυπουργός της Ολλανδίας να σχολιάζει  πως πρόκειται για τον «σωστό άνθρωπο, στην σωστή θέση». 

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τον Ιανουάριο του 2013. Η πρώτη θητεία του λήγει τον Ιούλιο.

Ως κυριότερος αντίπαλός του εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος στηρίζεται από το Βερολίνο. «Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει πει ότι θα στήριζε έναν Ισπανό υποψήφιο, αν υπήρχε, όμως αυτοί που αποφασίζουν είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης», σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Δεν θα πω ποιες χώρες υποσχέθηκαν να με στηρίξουν, εναπόκειται σ' αυτές να το πουν (δημοσίως) ή όχι», υπενθυμίζοντας ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.

Ως πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της για την εξεύρεση μιας λύσης στην ελληνική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή