Αλέξης Τσίπρας: Ο χρόνος τελειώνει για όλες τις πλευρές

Αλέξης Τσίπρας: Ο χρόνος τελειώνει για όλες τις πλευρές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εξασφαλίσει αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή της αντιπολίτευσης και χαμηλούς τόνους κριτικής στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους επιδίωξε χθες στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα, αξιοποίησε το δημόσιο βήμα για να στείλει μηνύματα στους εταίρους για τη βασική επιδίωξη της Αθήνας, η οποία, όπως τόνισε, είναι μια συνολική λύση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από την ελληνική πλευρά αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις που περιγράφονται σε αυτή την πρόταση δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν υπό μια και μόνη προϋπόθεση: Οτι θα υπάρξει συνολική συμφωνία – λύση για την Ελλάδα».

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε αυτό που διεκδικεί, προκειμένου να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη η συμφωνία: «Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το μείγμα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι εταίροι για να κλείσει το πρόγραμμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, για να τελεσφορήσει, προϋποθέτει και μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε, δε, ότι η πρόθεση των εταίρων είναι να μετατεθεί χρονικά η συζήτηση για το χρέος, καθώς επανέλαβε ότι απαιτείται «μια ουσιαστική λύση και όχι απλή αναφορά υπόσχεσης σε μια απόφαση Eurogroup που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, όπως αυτή του 2012».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τον «εξέπληξε δυσάρεστα» η πρόταση που του παρουσίασε ο κ. Γιουνκέρ και φάνηκε ότι εξεπλάγη ακόμα περισσότερο από την απουσία πολιτικής κατανόησης, την οποία σταθερά διεκδικεί από τους εταίρους, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι «πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από πέντε καταστροφικά χρόνια σκληρής λιτότητας θα μπορούσε να βρεθεί Ελληνας βουλευτής που να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αύξηση 10 μονάδων στο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, «περισσότερο κοντά από ποτέ» και απέδωσε τη βεβαιότητα αυτή εν μέρει στην πεποίθηση της Αθήνας ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, και ότι «ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εταίροι εξακολουθούν να φοβούνται τις επιπτώσεις μιας ελληνικής κατάρρευσης.

Απευθυνόμενος, δε, στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησε να στηρίξουν «με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια, αφήνοντας κατά μέρος, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απέδωσε στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης «προσδοκία και πόθο» να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε ένα νέο μνημόνιο, για να αναφέρει ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή και η παρούσα Βουλή να ψηφίσουν νέο μνημόνιο. Επανέλαβε, δε, ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε συμφωνία που να μην εμπεριέχει αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ δήλωσε ότι χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, «όριο είναι η επίτευξη συμφωνίας βιώσιμης και δίκαιης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή