Ντόμινο ιστορικών αρνητικών ρεκόρ για τις τράπεζες

Ντόμινο ιστορικών αρνητικών ρεκόρ για τις τράπεζες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα βρίσκονται οι τράπεζες. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κάτω από τα 130 δισ. ευρώ που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτοξευθεί στα 80 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, ενώ έχουν μειωθεί δραστικά οι εκταμιεύσεις νέων δανείων, αλλά και τα σχετικά αιτήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο του 2012, όταν επίσης η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο ενός Grexit, οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 150 δισ. ευρώ, περίπου 22 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρίσκονταν στα 164,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η διολίσθηση της χώρας στην αβεβαιότητα, αρχικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και κατόπιν με τις πρόωρες εκλογές και την παρατεταμένη ατελέσφορη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα εκροών καταθέσεων. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, σήμερα οι καταθέσεις των ιδιωτών διαμορφώνονται σε περίπου 128 δισ. ευρώ, δηλαδή έχουν χαθεί πάνω από 36 δισ. ευρώ καταθέσεων μέσα σε διάστημα επτά μηνών.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και οι μετοχές των τραπεζών και μάλιστα διαπραγματεύονται σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των τιμών με τις οποίες έγινε η ανακεφαλαιοποίηση το 2012, όταν οι τράπεζες βρίσκονταν με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ, οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν πτώση άνω του 10%.

Την ίδια ώρα, η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών οδηγεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Στο α΄ τρίμηνο, λόγω της αβεβαιότητας, καταγράφηκε σημαντική επιτάχυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύστερα από περίπου ένα χρόνο συρρίκνωσης των νέων επισφαλειών. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 35% του συνολικού ύψους των δανείων, που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση στην οικονομία δεν ομαλοποιηθεί σύντομα και δεν υπάρξει αποτελεσματική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, τότε οι τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Τέλος, σε καταστολή βρίσκεται η τραπεζική αγορά αναφορικά με τις χορηγήσεις νέων δανείων. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η διάχυτη ανησυχία για τη έκβαση της διαπραγμάτευσης έχουν παραλύσει την αγορά, με αποτέλεσμα τον Μάιο να περιοριστούν δραστικά οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ ελάχιστα είναι τα αιτήματα πελατών για νέες δανειοδοτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή