Κατά πόσον η ψηφιακή δραχμή θα ήταν λύση

Κατά πόσον η ψηφιακή δραχμή θα ήταν λύση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, να αστειευόταν, σ’ ένα μήνυμά του στο τουίτερ σχετικά με την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin από την Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας έσπευσαν να επισημάνουν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα, βασισμένο σε περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να αποδειχθεί η λύση στη σοβαρή κρίση ρευστότητας, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Τον τρέχοντα μήνα, η χώρα έχει εκκρεμότητες 1,5 δισ. ευρώ σε δόσεις προς τους πιστωτές της, ενώ είναι εγκλωβισμένη σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει δανειακή συμφωνία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Μια αδυναμία να εξερευθεί λύση και να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία και ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, θα προξενούνταν σοβαρές ρωγμές στη νομισματική ένωση, στην οποία θεωρητικά μόνο να εισέλθει μια χώρα μπορεί. Ορισμένοι επισημαίνουν πως, εάν η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει αυτή την κατάληξη, μπορεί να υιοθετήσει ένα παράλληλο με το ευρώ ψηφιακό νόμισμα τύπου bitcoin, με το οποίο θα πληρώνει τους συνταξιούχους της και τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Πιθανώς θα μπορούσε να ονομαστεί ψηφιακή δραχμή (digi – drachma).

Εντούτοις, και αντιθέτως με τα όσα ισχύουν για το bitcoin, το οποίο είναι πλήρως αποκεντρωμένο και λαμβάνει αξία απλά και μόνον μέσω της χρηστικότητάς του, στην περίπτωση της ψηφιακής δραχμής, αυτή θα εκδίδεται από το κράτος και θα υποστηρίζεται από τα περιουσιακά στοιχεία του. «Εάν έχεις ως κράτος όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις να στηρίξεις το ψηφιακό σου νόμισμα;» διερωτάται ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Λι Γκίμπσον, ιδρυτής της Coinstructors, μιας εταιρείας συμβούλων για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την υφιστάμενη τεχνολογία του bitcoin για να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας και να εκδοθεί στη συνέχεια ψηφιακό νόμισμα, τότε μισθοί και συντάξεις θα πληρωθούν έτσι. Αυτό θα έχει το όφελος για τη χώρα πως τα ελάχιστα ευρώ, που της απομένουν, θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της και θα αποφύγει ένα ξεπούλημα των πολύτιμων περιουσιακών της στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δεν είναι η μόνη η οποία έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα θα πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους της με νόμισμα IOU. Το νόμισμα αυτό θα βασίζεται στα μελλοντικά φορολογικά έσοδα κατ’ αναλογίαν με το αποκαλούμενο FT coin (future tax coin), για το οποίο είχε γράψει σχετικά το 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ετσι, θα υπήρχε δεύτερο κοινό νόμισμα στην Ευρωζώνη και θα ήταν ψηφιακό. Ωστόσο, οι ειδικοί της ΕΚΤ αποφάσισαν πως το σενάριο του ψηφιακού νομίσματος δεν θα λειτουργήσει, επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα θα ελάμβαναν μισθούς υπό τη μορφή νομισμάτων ΙΟU και όχι ευρώ, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα «λεηλατούσαν» τις καταθέσεις τους. Πέραν τούτου, η ιδέα για τέτοια νομίσματα βασίζεται σε μια αυτονόητη υπόθεση πως το ελληνικό κράτος δεν θα καταρρεύσει. Κατά τον Γκάρικ Χάιλεμαν, ειδικό στην οικονομική ιστορία και στα εναλλακτικά νομίσματα στο LSE, το ψηφιακό νόμισμα δεν επιλύει τα μείζονα προβλήματα της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή