Οι υψηλές αποδόσεις στην Ουγγαρία προσελκύουν επενδυτές

Οι υψηλές αποδόσεις στην Ουγγαρία προσελκύουν επενδυτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επενδυτική «όαση» εξελίσσεται η αγορά κατοικίας της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία, καθώς προσφέρει ίσως τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το χαμηλό κόστος αγοράς των κατοικιών, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ενοικιάσεις, ιδίως από τουρίστες, έχουν δημιουργήσει συνθήκες εξαιρετικά υψηλών αποδόσεων, ακόμα κι αν το ύψος του ενοικίου είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε σχετικό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για ετήσιες αποδόσεις έως 20% ετησίως, μόνο από την ενοικίαση ακινήτων. Επενδυτές απέκτησαν το 2012 ένα μικρό διαμέρισμα (στούντιο) αντί 25.000 ευρώ, το χώρισαν στη μέση και άρχισαν να νοικιάζουν τα δύο δωμάτια που προέκυψαν αντί μόλις 30 ευρώ ημερησίως (δηλαδή συνολικά 60 ευρώ), κυρίως σε τουρίστες. Παρά το χαμηλό ενοίκιο, η ακόμα χαμηλότερη τιμή είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αποδόσεις ύψους 20%. Φέτος, πούλησαν το ακίνητο, κεφαλαιοποιώντας υπεραξίες 120%. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευκαιριών που προσφέρει σήμερα η αγορά της Βουδαπέστης, η οποία τα προηγούμενα χρόνια παρέμεινε σε «χαμηλές πτήσεις», σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπόλοιπων αγορών, που ανέκαμψαν αισθητά, ακόμα και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με εξαίρεση βέβαια την Ελλάδα. Σήμερα, οι τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για την πραγματοποίηση αγορών από επενδυτές. Συνολικά στην Ουγγαρία το 2014 οι τιμές κατέγραψαν την πρώτη τους αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την κατάρρευσή τους το 2008, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης υποτίμησης του τοπικού νομίσματος (τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα δάνεια ήταν σε ελβετικό φράγκο). Η τάση αυτή έχει συνεχιστεί και φέτος, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο οι αξίες στη Βουδαπέστη έχουν αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μέση τιμή μιας ανακαινισμένης κατοικίας 120 τ.μ. στο κέντρο της πρωτεύουσας υπολογίζεται σε 1.528 ευρώ/τ.μ., το μισό δηλαδή από ένα αντίστοιχο ακίνητο στην Πράγα και 17 φορές λιγότερο σε σχέση με το Λονδίνο. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ενοικιάσεις παραμένει πολύ υψηλή, ιδίως στο κέντρο της πόλης. Οι ξένοι επισκέπτες έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2010. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν τοπικά μεσιτικά γραφεία, οι ενοικιάσεις μικρής διάρκειας προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 20%, ενώ οι πιο μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις αποδίδουν 5% ετησίως. Μοιραία, η ζήτηση για τέτοιου είδους κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικές συνοικίες της πόλης είναι τόσο υψηλή, που είθισται να παρατηρούνται ακόμα και άτυποι πλειστηριασμοί. Για παράδειγμα, συχνά τα πωλούμενα ακίνητα αποφέρουν στους πωλητές ποσά υψηλότερα έως 15% από την αρχική ζητούμενη τιμή, ακριβώς λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή