Να αποβληθεί η πολιτική αγωγή ζητεί η Χ.Α.

Να αποβληθεί η πολιτική αγωγή ζητεί η Χ.Α.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον όσοι εμπλέκονται άμεσα στις εγκληματικές πράξεις του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής μπορεί να είναι υπόλογοι για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στην πολύκροτη δίκη, αφήνοντας εκτός του πεδίου παράστασης πολιτικής αγωγής τους διωκόμενους βουλευτές και πολιτικά στελέχη της Χ.Α.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, μετά την υποβολή αθρόων αιτημάτων για αποβολή της πολιτικής αγωγής για όσους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν μόνον την κατηγορία της διεύθυνσης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πρότεινε το αίτημά τους να γίνει δεκτό από το δικαστήριο. Η εισαγγελική πρόταση, όπως εξήγησε η ίδια η κ. Οικονόμου, στηρίχθηκε κατά βάση στην ισχύουσα νομοθεσία και στη νομολογία (προηγούμενες αποφάσεις) των δικαστηρίων μας, που έχουν κατά καιρούς αποφανθεί ότι σε αδικήματα όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης ή της εσχάτης προδοσίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτική αγωγή, δηλαδή δικαίωμα στα θύματα να αξιώσουν αποζημιώσεις.

Μετά ταύτα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα συγγενικά του πρόσωπα να δηλώσουν πολιτική αγωγή μόνον εις βάρος όσων μετείχαν στη δολοφονία (φυσικός αυτουργός και συνεργοί), όχι όμως εις βάρος των λοιπών κατηγορουμένων, κυρίως της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α., που αντιμετωπίζουν μόνον κατηγορία για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Το ίδιο πρότεινε η εισαγγελέας και για τα λοιπά θύματα εγκληματικών ενεργειών της Χ.Α. που περιγράφονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο.

Το θέμα της παράστασης ή μη της πολιτικής αγωγής που τέθηκε μετ’ επιτάσεως και χθες στη δίκη, αν και διαδικαστικό, είναι ταυτόχρονα και ζήτημα ουσίας. Οχι μόνον για την ηθική πλευρά του θέματος, αλλά και διότι, αν η πολιτική αγωγή στην ποινική δίκη επιτραπεί, ανοίγει ο δρόμος σε ενδεχόμενες καταδίκες τα θύματα να στραφούν κατά των καταδικασθέντων και στα αστικά δικαστήρια. Το δικαστήριο, πάντως, επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση προτού ακούσει και τα επιχειρήματα των συνηγόρων που εκπροσωπούν στη δίκη τα θύματα.

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και χθες έδωσαν μάχη για να αποβληθεί η πολιτική αγωγή σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθούν εγκληματικές πράξεις από τους κατηγορουμένους που είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Εκαναν λόγο για «μαξιμαλιστικές  αξιώσεις των συνηγόρων των θυμάτων, με στόχο να προβληθούν αστικές αξιώσεις εις βάρος ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση».

Η δίκη, που θα συνεχιστεί κανονικά όλο το καλοκαίρι, σε συγκεκριμένες δικασίμους, θα επαναληφθεί στις 22 Ιουνίου, ενώ η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτου ανακοίνωσε χθες ότι θα υποβάλει αίτημα στο δικαστικό συμβούλιο για  άρση του περιοριστικού όρου της κράτησης κατ’ οίκον, για να είναι ευχερέστερη η παρουσία στο δικαστήριο κατηγορουμένων που έχουν αυτόν τον περιορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή