WSJ: Επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 πρότειναν οι πιστωτές

WSJ: Επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 πρότειναν οι πιστωτές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα, κάτι ωστόσο που ο Ελληνας πρωθυπουργός απέρριψε ως ενδεχόμενο, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια είναι ο λόγος που δεν προχωρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, κάτι το οποίο ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της μετά από αυτή την ημερομηνία και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Προκειμένου η Ελλάδα να μην ξεμείνει από μετρητά, οι πιστωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στη χώρα τα 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχουν στον ESM και προορίζονται για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει χρηματοδότηση έως και τον Μάρτιο του 2016», υποστηρίζει μία από τις πηγές, επισημαίνοντας ότι η παραπάνω πρόταση έγινε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τη νέα βοήθεια, τώρα υπονομεύει τη συμφωνία που προσφέρεται κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δήλωσε μία από τις πηγές και πρόσθεσε ότι «κάθε επιπλέον ημέρα εκροής κεφαλαίων (από τις ελληνικές τράπεζες) σημαίνει ότι λιγότερα χρήματα μπορούν να ληφθούν (από το κεφάλαιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και αντ' αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών».

Ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει μία συμφωνία είναι το τι θα συμβεί μετά το Μάρτιο. Ένα από τα πρόσωπα που επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο πολλοί μεταξύ των πιστωτών πιστεύουν πως είναι απαραίτητοκαι δεν θέλει να ακολουθήσει τους όρους για δαπάνες που τίθενται από τους πιστωτές της μετά το Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή