Moody’s: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

Moody’s: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον σκληρών αποφάσεων βρίσκεται η χώρα με τις τράπεζες και την οικονομία να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται.

Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ χθες ο Κριστιάν Νουαγιέ μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η χώρα μας πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο κ. Νουαγιέ σημείωσε ότι δεν έχει δει πειστικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αναφέροντας πως ένα Grexit δεν θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην Ευρωζώνη, όπως ένα χρόνο πριν, καθώς πλέον έχουν συγκροτηθεί ισχυρά τείχη προστασίας που περικλείουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θα εξετάσει την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την ανανέωση της ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA. Δεδομένου ότι οι εκροές καταθέσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα των 250 – 350 εκατ. ευρώ ημερησίως, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν αύξηση του ορίου του ELA προκειμένου να διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας (το σχετικό μαξιλάρι ασφαλείας εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον κάτω από τα 3 δισ. ευρώ). Τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΚΤ δίνει μόνο την ελάχιστη αναγκαία ρευστότητα κάτι που αναμένεται να κάνει και αυτή την εβδομάδα, παρά τις πιέσεις μελών της ΕΚΤ για σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδας. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή την εβδομάδα δεν θα έχουμε εκπλήξεις, καθώς η ΕΚΤ θα περιμένει τους πολιτικούς να δώσουν το τέλος στο δράμα των τελευταίων μηνών. Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι αναλυτές, αναμένουν ότι η ΕΚΤ και κατά την αυριανή συνεδρίαση θα ακολουθήσει το μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων.

Οπως έγραψε η «Κ» την Κυριακή, οι τράπεζες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα, το 2009, της κρίσης στην Ελλάδα με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 130 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Οι συνεχιζόμενες μεγάλες εκροές σύμφωνα με τη Moody’s αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης. Η Moody’s αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τον περασμένο Απρίλιο οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 133,7 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πλέον οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί στα 128 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τη Moody’s η συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για κεφαλαιακούς περιορισμούς, κάτι που σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο θα αντιστοιχούσε σε κατάσταση χρεοκοπίας των τραπεζικών καταθέσεων. Αν και η Moody’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επάρκεια εγγυήσεων με τις οποίες θα μπορούσαν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα περίπου 35 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ωστόσο εκτιμά ότι ο κίνδυνος της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων επισημαίνει και η JP Morgan. Αν και το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι η Ελλάδα θα έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες τρεις εβδομάδες, και έτσι δεν θα καταστεί αναγκαία η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, ωστόσο επισημαίνει ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο έχει αυξηθεί. Τυχόν κεφαλαιακή περιορισμοί, επισημαίνει, θα αποτελέσουν ένα πρόσθετο σοκ σε μια οικονομία που επιστρέφει ήδη σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή