Δεν αποκλείει «ατύχημα» ο Σαμαράς

Δεν αποκλείει «ατύχημα» ο Σαμαράς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κίνδυνο «ατυχήματος» λόγω της εκκρεμότητας με τους θεσμούς και των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα διαβλέπει ο Αντ. Σαμαράς. Στο επιτελείο του τέως πρωθυπουργού ενισχύεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, ενώ δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσοι διατυπώνουν τον προβληματισμό ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι σπασμωδικές αλλά, αντιθέτως, αποτελούν βήματα προς ένα προεξοφλημένο τέλος, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ανάλογους ρητορικούς υπαινιγμούς υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς και στις δύο ομιλίες του στη Βουλή, και προχθές στην Πρέβεζα, και πλέον στελέχη της Συγγρού προσθέτουν μία ακόμη προϋπόθεση, στις τρεις του κ. Σαμαρά, για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης: τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι πρόθεσή της παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Παρά τις εισηγήσεις που δέχεται, ο κ. Σαμαράς μετά και τη θεσμική, μέσω του Κοινοβουλίου, υποβολή της πρότασής του για εθνική συνεννόηση, δεν προτίθεται, αυτή τη στιγμή, να αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες, όπως επί παραδείγματι η ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (σ.σ.: που κατά το Σύνταγμα, πάντως, δεν αποτελεί προνομία του κ. Παυλόπουλου). Στη Συγγρού τελούν σε αναμονή ενόψει και της κρίσιμης αυριανής συνάντησης του κ. Αλ. Τσίπρα με τους Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαβλέπουν στις τελευταίες εξελίξεις τις προϋποθέσεις πολιτικής δικαίωσης, ταυτοχρόνως δε και πολιτικής επανατοποθέτησης της Ν.Δ. στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών, είχε ουκ ολίγες προεκλογικού χαρακτήρα αναφορές στην ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη της Πρέβεζας. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η ομιλία Σαμαρά είχε έντονο προεκλογικό τόνο και αναφορές στην αντιστροφή των τάσεων στην κοινωνία, αλλά και στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει καμιά άλλη δύναμη, πλην της Ν.Δ., που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή, που να μπορεί να εγγυηθεί, ότι η χώρα θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, που να μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία στο εξωτερικό και την ομαλότητα στο εσωτερικό». Σε απόκλιση, πάντως, από τους τόνους του προέδρου της Ν.Δ., σειρά στελεχών εκτιμούν ότι η κατάληξη του δράματος που ζει η χώρα θα είναι μια συμφωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, ενδεικτικά, ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος χθες εκτίμησε πως «είναι πιθανόν να γίνει κάποια υποχώρηση των δανειστών σε θέματα όπως το ΕΚΑΣ ή το θέμα του φόρου της ενέργειας και η κυβέρνηση να το παρουσιάσει ως τρομερή εθνική επιτυχία, και κάτω από αυτή την υποτιθέμενη επιτυχία να καλυφθούν όλες οι έκτακτες εισφορές, οι αυξήσεις των φόρων, οι περικοπές κ.λπ.».

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε και εκλογές, μετά την επίτευξη συμφωνίας, εάν ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Κ.Ο. «Σημασία έχει να σωθεί ο τόπος κι όχι να ταπεινώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε εθνική προσπάθεια» επεσήμανε (90.1) και ο κ. Ν. Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι ως Ν.Δ. «θα πρέπει να δώσουμε στήριξη επί της αρχής, να υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρώπη, να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τα τεράστια λάθη, τους ερασιτεχνισμούς, τις αβλεψίες, την καθυστέρηση και τους εξυπνακισμούς που αποτελούν δήθεν την υπερήφανη διαπραγμάτευση και εξωτερική πολιτική της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή