Παραιτείται ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος

Παραιτείται ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος (φωτ.), που βρίσκεται στο τιμόνι του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας από το 2010, έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη. Η οποία, αυτή τη φορά, αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Τη θέση του κ. Σπυρόπουλου, του διοικητή που «επιβίωσε» επί 4 κυβερνήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, πρόκειται να αναλάβει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιάννης Θεωνάς, που διορίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ. Στη θέση που μένει κενή, από τη μετακίνηση του κ. Θεωνά, αναμένεται να τοποθετηθεί ο νομικός Διονύσης Καλαματιανός. Την περασμένη Παρασκευή, καθήκοντα υποδιοικητή ανέλαβε και ο Γιάννης Δούκας, πρώην μέλος Δ.Σ. του ΙΚΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, μετά την παραίτηση του Διονύση Πατσούρη.

Η «αφυδατωμένη» χρηματιστηριακή αγορά, που χθες είχε ημερήριο τζίρο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να θρέψει και τις 37 ελληνικές αλλά και τις 16 ξένες ΑΧΕΠΕΥ που δραστηριοποιούνται ως μέλη εξ αποστάσεως. Ηδη, τον φετινό Μάιο, οι 10 πρώτες σε τζίρο χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν το 77,8% των συναλλαγών, ενώ σε επίπεδο πρώτου πενταμήνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79,94%. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις παραμένουν 3 θυγατρικές ΑΧΕΠΕΥ τραπεζών (Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς) και η ιδιωτική Euroxx. Από τα μέλη εξ αποστάσεως, η Citigroup καταλαμβάνει την 5η θέση στο πεντάμηνο του 2015 με ποσοστό 6,08% και η κυπριακή Axia Ventures είναι στην 5η θέση τον Μάιο.

Τα λεφτά μένουν στον ΕΛΕΜ

Θα αποσύρει τελικά τη διάταξη που προβλέπει τη μεταφορά της περιουσίας του ειδικού λογαριασμού επικούρησης των εργαζομένων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (ΕΛΕΜ) στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών, ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Στρατούλης. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του συλλόγου των εργαζομένων σε Αγροτική και Πειραιώς, ο υπουργός αποδέχθηκε τη διατήρηση των περίπου 110 εκατ. ευρώ στον ΕΛΕΜ. Δει δη χρημάτων, βεβαίως, θα αναζητήσει για λογαριασμό του ΕΤΕΑ 40 εκατ. ευρώ από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ. Πρόκειται για υπόλοιπο από τα 380 εκατ. που προέκυψαν ύστερα από μελέτη. Ετσι, δεν θα χρειαστεί και νέα παρέμβαση των συνταξιούχων της ΑΤΕ, που βρίσκονται σε επιφυλακή…

Tα Playmobil έχασαν τον δημιουργό τους

Χωρίς τον δημιουργό τους απέμειναν τα γνωστά σε όλους Playmobil. Ο άνθρωπος, ο οποίος τα επινόησε, ο Χορστ Μπραντστέτερ και πρώην επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας Brandstaetter Stigtung, με έσοδα 595 εκατ. ευρώ πέρυσι, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Τα πρώτα πλαστικά «ανθρωπάκια» του εμφανίστηκαν το 1974. Τότε η πετρελαϊκή κρίση δυσχέρανε την παραγωγή πλαστικού και έπρεπε να μειωθεί δραστικά η ποσότητά του στα παιχνίδια. Εκτοτε έχουν παραχθεί 2,8 δισεκατομμύρια Playmobil. Ο Χορστ Μπραντστέτερ εισήλθε στην εταιρεία το 1952, σε ηλικία 19 ετών. Είχε παραδεχθεί πως τα Playmobil την έσωσαν από τη χρεοκοπία.

Προτάσεις προς δανειστές με… σφραγίδα Χατζηδάκη

Κάτι παραπάνω από δικαιωμένος θα πρέπει να αισθάνεται ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Μια σειρά πολιτικών, από την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έως την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ που η σημερινή κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είχαν θεσπισθεί ή είχαν προταθεί από τον ίδιο. Μόνο που τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ασκήσει σφοδρότατη κριτική στον κ. Χατζηδάκη. Ο τελευταίος προέβη σε μια σειρά χαρακτηριστικών αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο twitter: «Μάρτιος ’15: @atsipras: Ο Χατζηδάκης υπέκλεψε τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ. Τώρα προτείνουν μέτρα από την υποκλαπείσα εργαλειοθήκη!». Σε άλλη γράφει: «Με την εργαλειοθήκη προσπάθησα να πέσουν οι τιμές ΜΗΣΥΦΑ (εδώ 27% ακριβότερα).#SYRIZA: Αθέμιτο! Τώρα το προτείνουν στις Βρυξέλλες!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή