Κυβέρνηση: «Εμείς καλύψαμε τη μισή απόσταση»

Κυβέρνηση: «Εμείς καλύψαμε τη μισή απόσταση»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρροές που αποσκοπούν στην επιβάρυνση του κλίματος της διαπραγμάτευσης απέδιδαν, αργά χθες, συνεργάτες του πρωθυπουργού τη φημολογία ότι η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ, τελεί υπό αίρεση, καθώς οι εταίροι ανέμεναν απτή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις πριν από αυτήν. Οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις, μέσω της διπλωματικής οδού, έχουν ολοκληρωθεί και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως είχε συμφωνηθεί κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών.

Πάντως, στην κυβέρνηση δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους από την καθυστέρηση επίσημης αντίδρασης, όπως ανέφεραν, στις νέες, βελτιωμένες προτάσεις που παρουσίασε η Αθήνα. Από το Μαξίμου έκαναν λόγο για σαφή προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να καλυφθεί η διαφορά. Το έγγραφο που απέστειλε η κυβέρνηση χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο αφορά τις προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα, με την Αθήνα να προτείνει 0,75% για το τρέχον έτος και 1,75% για το 2016, καθώς και μια σειρά μέτρων, για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως τροποποίηση προς τα πάνω των δύο χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. Το δεύτερο μέρος αφορά τη διευθέτηση του χρέους, με μεταβίβαση στον ESM των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι και αξιοποίηση των 11,4 δισ. που μεταφέρθηκαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης από το ΤΧΣ.

Οι κ. Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος παρέμειναν χθες στις Βρυξέλλες «σε γραμμή αναμονής», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, η κατάθεση της ελληνικής πρότασης δεν ενεργοποίησε διεργασίες και κύκλο επαφών στο επιθυμητό για την Αθήνα πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, ο κ. Παππάς, σε μια ένδειξη της ενόχλησης που προκάλεσε στην Αθήνα η ανυπαρξία επίσημης αντίδρασης και η διοχέτευση εκτιμήσεων πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, έσπευσε, μέσω Facebook, να ζητήσει γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν, σχολιάζοντας ότι «η Αθήνα δεν έχει λάβει καμία απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο». Απαντώντας στις ίδιες διαρροές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή».

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα και με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Εκτορ Τίμερμαν.

Συνεδρίαση Π.Γ.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς παραμένει διαρκές το αίτημα των κομματικών οργάνων να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ενώ είναι σαφής και η πρόθεση από πλευράς Μαξίμου να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στην τελική ευθεία της προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας. Αυτό, άλλωστε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας προς τα μέλη της Π.Γ., τονίζοντας ότι σε αυτήν τη συγκυρία το κόμμα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας. Επιπλέον, έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, καθώς και ότι η υποστήριξη από τους πολίτες αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη διαπραγμάτευση. Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατατέθηκε αίτημα για σύγκληση Κ.Ε. το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, συμφωνήθηκε αυτό να γίνει μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, όταν θα υπάρχει σαφές αντικείμενο συζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή