Σκληραίνει η στάση της Ουγγαρίας προς τους πρόσφυγες

Σκληραίνει η στάση της Ουγγαρίας προς τους πρόσφυγες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Να κλείσει τα νότια σύνορά της για τους πρόσφυγες και μετανάστες επιδιώκει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία έχει αναρτήσει ακόμη και γιγαντοαφίσες που προειδοποιούν τους νεοαφιχθέντες (σε άπταιστα ουγγρικά…) να μην παίρνουν τις δουλειές των ντόπιων. Οι κινήσεις αυτές συνιστούν προσπάθεια του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Φιντέζ να ανακόψει την άνοδο του ακροδεξιού Γιόμπικ, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Στην Ουγγαρία ζουν μόλις 140.000 ξένοι, επί πληθυσμού 10 εκατ. Η χώρα είναι ενδιάμεσος σταθμός προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ε.Ε. από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία και φθάνουν στην Ουγγαρία μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, με τελικό προορισμό την Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σκανδιναβία.

Φέτος έχουν περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός μεγαλύτερος απ’ όσους εισήλθαν όλη τη χρονιά πέρυσι. Η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπει στους πρόσφυγες να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου στην Ουγγαρία εφόσον έχουν προηγουμένως περάσει από άλλες θεωρούμενες ως ασφαλείς χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Βουλγαρία. Ο προβεβλημένος βουλευτής του κόμματος, Αντάλ Ρογκάν, είπε ότι οι ζωές των προσφύγων μπορεί να κινδύνευαν στη Συρία, αλλά, εφόσον πέρασαν σε ασφαλείς χώρες όπως η Ελλάδα ή η Σερβία, θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα ασύλου στις χώρες αυτές. Ο μηχανισμός χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα είναι άκρως δυσλειτουργικός, γι’ αυτό και πολλοί πρόσφυγες επιλέγουν να υποβάλουν την αίτησή τους σε κάποια άλλη χώρα.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Ναπί Γκαζντασάγκ, είπε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες «δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα». O Γκαζντασάγκ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί στα σερβοουγγρικά σύνορα φράκτης ανάλογος με αυτόν που υπάρχει στον Εβρο, αλλά ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των συνόρων. Στελέχη της κυβέρνησης επίσης έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να επανέλθει το μέτρο της κράτησης όσων εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά, το οποίο είχε καταργηθεί κατόπιν σύστασης της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει αποστείλει εκατομμύρια ερωτηματολόγια στους πολίτες της χώρας, με τα οποία ζητά να μάθει την άποψή τους για τη μετανάστευση.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε «σοκ» για τις ερωτήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται κάποιες που συνδέουν τη μετανάστευση με την τρομοκρατία. «Σύμφωνα με κάποιους, οι κακοί χειρισμοί των Βρυξελλών για τη μετανάστευση και η διάδοση της τρομοκρατίας συνδέονται. Συμφωνείτε;». Δύο από τις τρεις προτεινόμενες απαντήσεις εκφράζουν συμφωνία. Αλλη ερώτηση επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο: «Σύμφωνα με ορισμένους, οι πολιτικές των Βρυξελλών σε σχέση με τη μετανάστευση και την τρομοκρατία έχουν αποτύχει και χρειάζεται μια νέα προσέγγιση των ζητημάτων αυτών. Συμφωνείτε;». Επίσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν έχει επικρίνει ως «παρανοϊκές και άδικες» τις προτάσεις της Κομισιόν για υποχρεωτική εγκατάσταση προσφύγων στα κράτη-μέλη, με βάση ποσοστώσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους. «Αυτό το λαϊκίστικο ερωτηματολόγιο και η ακραία ρητορική αποσπούν την προσοχή από επικίνδυνα θέματα για την κυβέρνηση, όπως τα πρόσφατα οικονομικά σκάνδαλα και η μείωση της δημοτικότητάς της», είπε ο αναλυτής της εταιρείας Political Capital, Πέτερ Κρέκο.

Στο κέντρο προσφύγων Μπικσκέ, 40 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης, νεαρός Σομαλός που περιμένει να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει, είπε ότι δεν καταλαβαίνει τη διασύνδεση με την τρομοκρατία.

«Οπως κι εγώ, έτσι και οι περισσότεροι εδώ έχουν ξεφύγει από την τρομοκρατία και τον εμφύλιο στις χώρες τους», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή