Το Δίστομο έλκει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου

Το Δίστομο έλκει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύννεφα μαλώνουν διαρκώς με τον ήλιο, καθώς πλησιάζουμε στο Δίστομο. Παραμονές της επετείου από τη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 και το χωριό προετοιμάζεται για τις καθιερωμένες εορτές προς τιμή των 218 θυμάτων του ναζισμού. Αυτή τη φορά, όμως, «το μέτρο εξιλέωσης» που εφάρμοσε η μεραρχία των SS σε βάρος των αμάχων δεν αποτελεί μόνο μια διήγηση μεταξύ των ηλικιωμένων της περιοχής, αλλά προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνώς. Από τις 22 Φεβρουαρίου έως σήμερα 6.001 πολίτες, μαθητές, φοιτητές (ακόμα και από τις ΗΠΑ), όπως και τμήματα στρατιωτικών σχολών της Ελλάδας επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού. Εικόνες από το Μαυσωλείο έχουν κάνει, από τη μέρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που έθεσε τις πολεμικές αποζημιώσεις ψηλά στην ατζέντα, τον γύρο του κόσμου μέσα από αφιερώματα ξένων μέσων ενημέρωσης- ιδίως γερμανόφωνων.

Καθώς ανηφορίζουμε προς το λόφο Κανάλες πλάι στον 75χρονο επιζήσαντα Αργύρη Σφουντούρη, δεν είναι λίγες οι φορές που χωριανοί κάθε ηλικίας τον καλωσορίζουν φωνάζοντάς τον με το μικρό του όνομα. Ο 75χρονος Αργύρης, πρωταγωνιστής της αυτοβιογραφικής ταινίας «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» που ξαναβγαίνει στις αίθουσες αύριο από την Filmtrade, έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στον αγώνα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων. Η εικόνα των δύο νεκρών γονιών του στην αυλή που αντίκρισε μόλις 4 ετών, αλλά και η απώλεια άλλων τριάντα συγγενών, τον στοιχειώνουν έως σήμερα. «Τότε πίστεψαν ότι δεν θα τα κατάφερνα» θυμάται ο 75χρονος, καθώς καταθέτει λουλούδια στο οστεοφυλάκιο των γονιών του. Ωστόσο, ο νεαρός Διστομίτης όχι μόνον επιβίωσε, αλλά είχε μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία στην Ελβετία, όπου μετέβη αρχικά ως ορφανό του πολέμου. «Γνώριζα από παλιά την ιστορία του Αργύρη, με τον οποίο είχα συνεργαστεί, όταν είχα ανεβάσει την Ασκητική του Καζαντζάκη σε θέατρο της Ζυρίχης», απαντά στην «Κ» ο Ελβετός σκηνοθέτης, Στέφαν Χάουπτ, «το 2003 είχαμε οικογενειακώς μια τραυματική εμπειρία στην Ελλάδα, καθώς επιβαίναμε σε ένα ταχύπλοο που υπέστη μηχανική βλάβη μεσοπέλαγα, μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης. Επειτα από αυτό το περιστατικό, που με έφερε αντιμέτωπο με τον θάνατο, ζήτησα από τον Αργύρη να γυρίσουμε μια ταινία βασισμένη στη ζωή του». Η ταινία, που ολοκληρώθηκε το 2006, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία.

Για πολλά χρόνια, η γερμανική κοινή γνώμη εν πολλοίς αγνοούσε τα 94 Ολοκαυτώματα από τα SS στην Ελλάδα. «Μέσα σε λίγους μήνες εκατομμύρια έμαθαν την εν λόγω ιστορική αλήθεια» περιγράφει ο ίδιος τη «στροφή» των ΜΜΕ. «Πριν 20 χρόνια στους γερμανικούς τουριστικούς οδηγούς δεν υπήρχε νύξη για τα μαρτυρικά χωριά, σήμερα αυτά έχουν προστεθεί» λέει ο Μάρτιν Κλίνγκεν, επικεφαλής των Γερμανών -κυρίως νομικών, από την Πρωτοβουλία «Αμβούργο- Δίστομο», ως ένδειξη της προόδου που έχει συντελεστεί. Στόχος των Γερμανών νομικών εδώ και δεκαπέντε χρόνια είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, «παλαιά στις εκδηλώσεις μας ερχόντουσαν εικόσι τριάντα άτομα, εσχάτως μετρήσαμε έως και 500» υπογραμμίζει ο κ. Κλίνγκεν. «Η προβολή, όμως, του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να γίνεται σε αποκλειστική συνάρτηση με το ελληνικό χρέος» σημειώνει ο έτερος δικηγόρος, κ. Κάρστεν Γκέρικε, «αποτελεί πρωτίστως ένα αίτημα απονομής δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή