ΔΝΤ: Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία

ΔΝΤ: Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει και η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτη. Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα περισσότερα σημαντικά σημεία και τελευταία δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να γεφυρωθούν. Είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία». Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι, με αυτά τα δεδομένα, η τεχνική ομάδα του Ταμείου έχει φύγει από τις Βρυξέλλες όπου ελάμβαναν χώρα οι διαπραγματεύσεις. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», τόνισε. Πάντως, σημείωσε τη δήλωση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το ΔΝΤ δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι», ενώ είπε πως αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες προτάσεις προς τους θεσμούς.

Τα μεγάλα εμπόδια στα οποία εστιάζει το Ταμείο είναι το ασφαλιστικό, η φορολογία και η χρηματοδότηση του προγράμματος, καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, «στο τέλος της ημέρας, οι αριθμοί πρέπει να βγάζουν νόημα». Τόσο για τον ΦΠΑ όσο και για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητεί μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που ο κ. Ράις δεν διευκρίνισε αν είναι διαπραγματεύσιμο.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο», καθώς όπως είπε οι μισθοί και οι συντάξεις ανέρχονται στο 80% των πρωτογενών δαπανών της χώρας ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούνται με το 10% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυτό είναι μόλις 2,5%. Ενώ δε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου το μισό από εκείνο της Γερμανίας, τόνισε ότι η μέση ελληνική σύνταξη είναι σχεδόν όση η γερμανική, ενώ ο μέσος Ελληνας βγαίνει στη σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ «προστατεύει τη βασική σύνταξη των πιο ευάλωτων ομάδων», καθώς «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κάτι στο οποίο δίνει έμφαση από την αρχή» του προγράμματος.

Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς δεν βγάζει νόημα η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, που είναι ήδη υψηλοί. Με αυτή τη λογική το ΔΝΤ εστιάζει στον ΦΠΑ, που όπως είπε είναι πολύπλοκος και πρέπει να απλοποιηθεί σημαντικά ώστε να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, τέλος, είπε ότι «όσο πιο μακριά είναι οι νέοι στόχοι από τις αρχικές δεσμεύσεις, τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι ανάγκες επιπλέον χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Υπάρχει μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους και δεν έχει συζητηθεί η αλλαγή αυτού του πλαισίου».

Σε ερωτήσεις αν υπάρχουν διαφωνίες του ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ το αρνήθηκε και τόνισε ότι η τελευταία προσφορά προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν κοινή, και των τριών θεσμών. Οσο για το αν στο Ταμείο ανησυχούν για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Ο ίδιος είπε ότι στο ΔΝΤ έχουν πλήρη συναίσθηση του επείγοντος μιας συμφωνίας. Οπως πρόσθεσε, όμως, «το Ταμείο δεν είναι πολιτικός θεσμός για να κάνει πολιτικές διαπραγματεύσεις, είμαστε τεχνικός οργανισμός και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι στον τρόπο που δουλεύουμε με τα μέλη μας». Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τη διαδικασία: Δεν θα ήθελα να εικάσω».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή