FAΖ: Προειδοποίηση Γιουνκέρ στον Τσίπρα για Grexit

FAΖ: Προειδοποίηση Γιουνκέρ στον Τσίπρα για Grexit

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη, τον προειδοποίησε ξεκάθαρα για ένα Grexit, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ, επισημαίνοντας ότι αν δεν δώσουν σύντομα οι θεσμοί ένα θετικό σημάδι, τότε το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το Σάββατο, η ηλεκτρονική έκδοση της FAΖ, επικαλούμενη πηγές των διαπραγματευτών έφερε στη δημοσιότητα την άρνηση του ΔΝΤ να συναινέσει στην πρόταση της Αθήνας να αντικατασταθούν οι περικοπές των συντάξεων με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιουνκέρ αφού πήρε την συγκατάθεση των Μέρκελ, και Ολάντ, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να αντικατασταθούν οι παραπάνω δαπάνες οι οποίες είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν δέχθηκε να το συζητήσει και φυσικά δεν έδωσε την συγκατάθεσή του. Συνεχίζοντας η FAΖ αποκαλύπτει πως Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν συμφώνησαν ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που έφερε ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις δύο άλλες πλευρές των θεσμών.

Η κ. Λαγκάρντ ενώ αρχικά συμφώνησε ο στόχος για φέτος να ήταν το 0,8%, την επόμενη μέρα άλλαξε γνώμη και από τότε ξεκίνησε ο σκεπτικισμός για το αν τελικά μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Καταλήγοντας, ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται: «Είναι παράδοξο. Εν τέλει ένα ίδρυμα πίσω από το οποίο δεν υπάρχει κανένας λαός, αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης», 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή