Στο στόχαστρο ο «κουμπαράς» Ταμείων και δήμων για μισθούς, συντάξεις

Στο στόχαστρο ο «κουμπαράς» Ταμείων και δήμων για μισθούς, συντάξεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξεύρεσης των πόρων που απαιτούνται ώστε να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Με τη διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή να μη διασφαλίζει την προσδοκώμενη χαλάρωση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ξεκινούν από σήμερα ένα νέο αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό των 2,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τον Ιούνιο είναι στον «αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσοχή των δύο υπουργείων στρέφεται κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία και στους δήμους, που είναι οι μοναδικοί φορείς οι οποίοι δεν έχουν συμβάλει όσο θα μπορούσαν στην προσπάθεια διαχείρισης των ταμειακών αναγκών του κράτους. Οι οργανισμοί αυτοί εκτιμάται ότι μπορούν να καταθέσουν άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στον σχετικό λογαριασμό, κεφάλαια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διασφαλίσουν και γι’ αυτόν τον μήνα την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, ακόμα κι αν τελικά οι διοικήσεις των Ταμείων και των δήμων πεισθούν να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, τα κεφάλαια δεν επαρκούν για την αποπληρωμή και του ΔΝΤ εντός του Ιουνίου. Οι υποχρεώσεις προς το Ταμείο ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ και υπενθυμίζεται πως οι δόσεις του Ιουνίου έχουν ομαδοποιηθεί σε μία από τέσσερις, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι η Ελλάδα θα λάβει μέρος της χρηματοδότησης που εκκρεμεί από τους δανειστές για να εξοφλήσει το ΔΝΤ, εφόσον επέλθει κάποια συμφωνία.

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, η κυβέρνηση θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να απαντήσει στο δίλημμα «πληρώνω μισθούς και συντάξεις ή πληρώνω ΔΝΤ». Οπως όλα δείχνουν, εάν τελικά τεθεί το ερώτημα, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται προς την κατεύθυνση της καταβολής των μισθών και των συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ασκούν πλέον έντονες πιέσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους για να διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα στα τέλη του μήνα. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσθετη χρηματοδότηση απ’ ό,τι τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να πληρωθεί μία δόση και από τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, στους νέους συνταξιούχους ή τους νέους δικαιούχους του επιδόματος.

Συνολικά, εκτιμάται ότι για το ΙΚΑ, η καταβολή του ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους, αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως το τέλος του χρόνου θα κοστίσει 270 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι γενικότερα, υπολογίζεται πως η δαπάνη για την καταβολή του ΕΚΑΣ θα υπερβεί κατά πολύ τα 513 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά και τα 720 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν πέρυσι, καθώς παρά το γεγονός ότι τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια από το 2011, ο αριθμός των συνολικών δικαιούχων αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000.

Επίσης, το ΕΤΕΑ, αναμένεται να χρειαστεί επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ζητήσει και αυτόν τον μήνα από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, ενώ το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα χρειαστεί περίπου 6 εκατ. ευρώ. Πονοκέφαλο προκαλεί στις διοικήσεις των Ταμείων –και κυρίως του ΙΚΑ– η πορεία των εισροών, καθώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έχει οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση των εσόδων. Το βάρος έχει πέσει στη ρύθμιση οφειλών, που τρέχει με ικανοποιητικό ρυθμό κυρίως στον ΟΑΕΕ και κατά δεύτερο λόγο στο ΙΚΑ. Αντίθετα, η ανταπόκριση των αγροτών στη ρύθμιση αλλά και των αυτοαπασχολουμένων δεν είναι η αναμενόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή