Οι «Κουστώ» της Λίμνης Βουλιαγμένης

Οι «Κουστώ» της Λίμνης Βουλιαγμένης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Λίµνη Βουλιαγµένης είναι µοναδική στον κόσµο, τα σπηλαιώµατά της είναι τεράστια, τα τοιχώµατά τους είναι κατάλευκα, τα νερά τους ζεστά και, σε κανονικές συνθήκες, εξαιρετικά διαυγή, ενώ τα χρώµατα που δηµιουργούνται στο εσωτερικό τους εξαιτίας της θερµότητας και της καθαρότητας των υδάτων είναι υπέροχα». Ο Σπύρος Κόλλας ακολουθεί εδώ και δεκαέξι χρόνια το πάθος του για τις καταδύσεις, που του έχουν χαρίσει προκλήσεις και εικόνες µοναδικής οµορφιάς. Τον περασµένο Φεβρουάριο, υπό την καθοδήγησή του, η 24µελής οµάδα των InnerSpace Explorers Greece, µε δύτες από την Ελλάδα, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Γερµανία, την Ισπανία -κυρίως µαθητές του-, ξεκίνησε να κολυµπά στα «άγνωστα νερά» της Λίµνης Βουλιαγµένης. Το σχέδιο ήταν να συσσωρεύσουν εµπειρίες στη διαδικασία της κατάδυσης, στο σχεδιασµό και στην εκτέλεση ενός ολοκληρωµένου πρότζεκτ. Επίσης να χαρτογραφήσουν, για πρώτη φορά, τα τέσσερα σπηλαιώµατά της -είναι ένα είδος «προθαλάµου», το µέρος ενός σπηλαίου που φωτίζεται από το ηλιακό φως- που εδώ και δεκαετίες παρέµεναν στη σκιά του θρυλικού κεντρικού σπηλαίου της, παραγνωρισµένα.

Επί σχεδόν τρεις µήνες τα µέλη των Explorers βουτούσαν ανά οµάδες το πολύ έξι ατόµων -επιχειρούν δυο-δυο- κάνοντας µετρήσεις, συλλέγοντας δεδοµένα και εικόνες µέσω φωτογραφικής µηχανής και βιντεοκάµερας. Το ραντεβού δινόταν νωρίς το πρωί, προκειµένου να συγκεντρωθεί ο εξοπλισµός, να φορτωθεί στα αυτοκίνητα και η οµάδα να φτάσει στη λίµνη. Εκεί φορούσαν στολή, µπουκάλες, τα εργαλεία και τις συσκευές των µετρήσεων. Η κατάδυση διαρκούσε το πολύ µιάµιση ώρα την ηµέρα, λόγω εξάντλησης του οξυγόνου, και µετά ξεκινούσε η αντίστροφη διαδικασία: έξοδος από το νερό, µεταφορά του εξοπλισµού στα αυτοκίνητα, επιστροφή στη σχολή, καθαρισµός – αποκατάσταση του εξοπλισµού, συγκέντρωση και καταγραφή των δεδοµένων και κατάρτιση του φακέλου της ηµέρας. Ηταν µια διαδικασία επίπονη, χρονοβόρα αλλά και διασκεδαστική, εκπαιδευτική και… εθιστική για όλους. Ανθρωποι µε καθηµερινές απαιτητικές δουλειές δεν δίσταζαν να βάζουν πάνω από το κοστούµι τη στολή του δύτη για µια εξερεύνηση πριν από το µεσηµεριανό επαγγελµατικό ραντεβού, άλλοι ταξίδευαν από το εξωτερικό και όλοι ξεπερνούσαν οποιοδήποτε εµπόδιο για να επιστρέψουν στη µαγεία του βυθού.

Η πρώτη φάση του πρότζεκτ τελείωσε πριν από µερικές εβδοµάδες µε την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του πρώτου από τα τέσσερα σπηλαιώµατα. «Εχει µήκος από την είσοδο 70 µέτρα, πλάτος 30 µέτρα, ύψος από την οροφή έως τον πυθµένα 40 µέτρα, εξαιρετικά διαυγή νερά, δεν έχει σταλακτίτες ούτε σταλαγµίτες, είναι εντυπωσιακά όµορφο», µας περιγράφει ο κύριος Κόλλας.

Εικονική κατάδυση µέσω κινητού

Τα «µυστικά» του δεν θα παραµείνουν για πολύ στο ηµίφως των αντανακλάσεων. Από τη συνεργασία των InnerSpace Explorers Greece µε την ολλανδική εταιρεία Reef Interactive, η οποία ειδικεύεται στις τρισδιάστατες απεικονίσεις, δηµιουργήθηκε η πρώτη εφαρµογή (app) τρισδιάστατης απεικόνισης κλειστού χώρου, µέσω της οποίας οι χρήστες θα µπορούν να πραγµατοποιούν εικονική κατάδυση στο συγκεκριµένο σπηλαίωµα της λίµνης Βουλιαγµένης, παίρνοντας µέσω χρωµατικών ενδείξεων πληροφορίες για τη θερµοκρασία του νερού, το βάθος του πυθµένα, το είδος των πετρωµάτων.

Η επόµενη φάση της επιχείρησης, κατά την οποία θα χαρτογραφηθεί ο προθάλαµος του κεντρικού σπηλαίου της λίµνης, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Ο Νικόλας Μαργαρίτης, ενθουσιασµένος από την εµπειρία, ήδη έχει δηλώσει ότι επιθυµεί να λάβει µέρος: «Η συµµετοχή µου στο συγκεκριµένο πρότζεκτ συνδυάζει την απόλαυση της δηµιουργικής κατάδυσης µε εκείνη της παραγωγικής εκπαίδευσης και µου προσφέρει επιµόρφωση σε θέµατα περιβάλλοντος, χαρτογράφησης, γεωλογίας αλλά και συντονισµού οµάδας δυτών και διαχείρισης πόρων». Για τον ∆ηµήτρη ∆αϊναβά, που είναι νοσηλευτής, ήταν η πρώτη του εµπειρία στη σπηλαιοκατάδυση και η µόνη λέξη που µπορεί να περιγράψει τα συναισθήµατά του στις υποβρύχιες εξερευνήσεις είναι «δέος». Παραδόξως, η λέξη «φόβος» δεν υπάρχει στη σκέψη κανενός, παρότι ο κύριος Κόλλας παραδέχεται ότι «η σπηλαιοκατάδυση έχει επικινδυνότητα γιατί υπάρχει οροφή – δεν µπορεί να βγει κανείς κατευθείαν στην επιφάνεια και να αναπνεύσει, πρέπει να κολυµπήσει  προς τα έξω και µετά να αναδυθεί. Το φως είναι λιγοστό. Επίσης, όταν κάνουµε χαρτογράφηση, µπαίνουν από πάνω οι κατασκευές για τη συλλογή των δεδοµένων, σχοινιά, εργαλεία, µετροταινίες – αυτά περιπλέκουν τα πράγµατα. Είναι ένα περιβάλλον που µεταβάλλεται κάθε δευτερόλεπτο, όποιος καταδύεται σε αυτά τα µέρη πρέπει να είναι σε εγρήγορση, σε ετοιµότητα. Αν δεν έχει επίγνωση όλων αυτών, τότε κινδυνεύει».

Καταδυτικός τουρισµός

Η αποκάλυψη των «µυστικών» της λίµνης, ωστόσο, δεν είναι η µεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιµετωπίσουν οι InnerSpace Explorers Greece και ο επικεφαλής τους: «Στόχος µας είναι οι δύτες να συνδυάζουν την προσωπική απόλαυση της κατάδυσης µε την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Εµείς χαιρόµαστε βουτώντας στη λίµνη, αλλά ταυτόχρονα συµµετέχουµε σε µια επιχείρηση η οποία καταλήγει στη χαρτογράφησή της για πρώτη φορά. Οι χάρτες θα βοηθήσουν όσους θα την επισκεφτούν στο µέλλον να προετοιµαστούν κατάλληλα και να γνωρίζουν τι θα αντιµετωπίσουν, ενώ θα ταξιδέψουν και στο εξωτερικό προσελκύοντας καταδυτικό τουρισµό. Ξένοι δύτες θα µάθουν ότι µπορούν να αποκτήσουν εµπειρία εξερευνώντας σπήλαια µοναδικής οµορφιάς στην Ελλάδα». ­

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή