Μίζες γερμανικής εταιρείας σε τεράστιο δίκτυο γιατρών

Μίζες γερμανικής εταιρείας σε τεράστιο δίκτυο γιατρών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωροδοκίες ευρείας εκτάσεως εντόπισε η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε υπόθεση διακίνησης ιατρικών σκευασμάτων γερμανικής πολυεθνικής, με τουλάχιστον 800 γιατρούς και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων να αποτελούν τον κύκλο των παράνομων πληρωμών.

Η έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, κατέληξε στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων κατά τεσσάρων στελεχών που εκπροσωπούσαν στη χώρα μας την Bayer ΕΛΛΑΣ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορία για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παράλληλα, δίωξη για άμεση συνέργεια στις δωροδοκίες ασκήθηκε και κατά εκπροσώπων δύο ακόμα ελληνικών εταιρειών που συνέδραμαν καθοριστικά στη διανομή των παράνομων χρημάτων.

Οπως αποκαλύφθηκε από τις συντονισμένες έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία (ανάλογη έρευνα έγινε και στην Κολωνία), οι εκπρόσωποι της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας είχαν συγκροτήσει ένα τεράστιο δίκτυο γιατρών και νοσηλευτών σε όλη την επικράτεια, που έπαιρνε λεφτά για να προωθεί τα σκευάσματά της με το αζημίωτο, δηλαδή χρήματα, ταξίδια και πάσης φύσεως δώρα.

Στο απυρόβλητο

Η «ταρίφα» των γιατρών ξεκινούσε από χίλια ευρώ και έφθανε, ανάλογα με τα σκευάσματα που συνταγογραφούσαν, σε υψηλότερα ποσά, όλα όμως κάτω από 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι γιατροί αυτοί να μένουν στο απυρόβλητο, να μην μπορούν πλέον να διωχθούν, καθώς τα ποσά που προέκυψαν να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό τους είναι μικρά, το αδίκημά τους είναι πλημμέλημα και έχει παραγραφεί.

Οι εκτεταμένες παράνομες πληρωμές χρονολογούνται από το 2005 έως και το 2008 και καταγγέλθηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς της Κολωνίας από εντολοδόχο της Bayer, ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος ανέφερε στις Αρχές ότι εξέδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ εικονικά τιμολόγια για να καλυφθούν παράνομες πληρωμές σε 800 γιατρούς. Οι έρευνες που ακολούθησαν από δύο εισαγγελείς, την Αγγελική Τριανταφύλλου και τον Γιάννη Σέβη, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ (ανοίχτηκαν λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας), επιβεβαίωσαν τα καταγγελθέντα και οδηγήσαν την υπόθεση στον ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή