Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, προειδοποιούν Παρίσι και Βερολίνο

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, προειδοποιούν Παρίσι και Βερολίνο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν περιέλθει για για ακόμη μία φορά σε αδιέξοδο και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιμένουν ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος και ότι ενδεχόμενη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα προκαλούσε αναταραχή. Το δε γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευδε κατηγορηματικά πως ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στην Ελλάδα την παροχή βοήθειας για να βγει από την Ευρωζώνη.

«Φτάνουμε σε μια χρονική στιγμή που ενδέχεται να είναι ταραχώδης αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία… Ας μη χάσουμε χρόνο και ας ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χθες ο κ. Ολάντ από το Παρίσι ασκώντας πίεση στην Αθήνα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Παρεμφερές ήταν και το μήνυμα της Γερμανίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο περιμένει την κατάθεση νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέφερε ανταλλάγματα στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποχωρήσει από το ευρώ. «Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μάρτιν Γέγκερ.

Προειδοποίηση Φάιμαν

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΜΠΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στην καταστροφολογία για την Ελλάδα όπως και στην πολιτική ακραίας λιτότητας. Ο κ. Φάιμαν, που έρχεται στην Αθήνα για επίσκεψη, προειδοποίησε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνδεόταν με παρενέργειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν… Λέω με σαφήνεια σε οποιονδήποτε εικάζει σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο». Παρ’ όλα αυτά ο κ. Φάιμαν έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα ότι «η υπομονή των κρατών-μελών δεν είναι απεριόριστη» και ότι «είναι ώρα και για τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν επί ενός χάρτη μεταρρυθμίσεων που θα έχει νόημα».

Κατά τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Μαργκιάγιο, «υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό». Την ίδια στιγμή, δύο σημαντικά στελέχη της Κομισιόν ζητούσαν την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. «Τα κράτη-μέλη είναι ανήσυχα για ευνόητο λόγο και θα πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Ο δε Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Οτινγκερ είπε ότι θα πρέπει να εκπονηθούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ ώστε να δοθεί βοήθεια τόσο στη χώρα όσο και για να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Κατά τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Γιόχαν φαν Οβερτβελτ, κανείς δεν θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας, ωστόσο είναι η ίδια η Αθήνα που έχει καταστήσει εφικτή αυτή την επιλογή. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ απαιτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ Αθηνών και Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή