FT: Συζήτηση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή

FT: Συζήτηση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Κυριακή εξετάζουν παράγοντες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζουν ότι "αν χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετα το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, τότε οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συναντηθούν και πάλι το σαββατοκύριακο".

"Το επόμενο, κρίσιμο βήμα είναι το Eurogroup της Πέμπτης" δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. "Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξή του…"

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, το σενάριο περί έκτακτης Συνόδου Κορυφής τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας την περασμένη Δευτέρα, μια ημέρα μετά το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών.

Πάντως, το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρότι η ιδέα για έκτακτη Σύνοδο συζητήθηκε, υπάρχει αξιοσημείωτη αντίθεση από την πλευρά κάποιων πιστωτών, καθώς θέματα τεχνοκρατικής φύσεως, όπως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν συζητούνται συνήθως από Ευρωπαίους προέδρους και πρωθυπουργούς.

Όπως μάλιστα ανέφερε πηγή των δανειστών, «αν δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, δεν θα υπάρχει και τίποτα μεταξύ ηγετών».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου την Κυριακή ή την Δευτέρα κάνει λόγο και η γερμανική Die Welt, επικαλούμενη αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Σίπιλα: Μόνο με θαύμα συμφωνία εως το τέλος Ιουνίου

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστεί "ένα θαύμα" για να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα πριν το τέλος του μήνα. Μιλώντας στο Ελσίνκι, ο Γ. Σίπιλα δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι δύσκολη και το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό" αλλά ο στόχος για συμφωνία εως το τέλος του μήνα είναι κοινός.

"Θα έλεγε κανείς ότι μόνο με θαύμα θα υπάρξει συμφωνία…" τόνισε ο κ. Σίπλα, προσθέτοντας η πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

"Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται θεωρητικά…" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να συζητηθεί και στη συνάντηση των κκ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντεϊσεμπλούμ, Μάριο Ντράγκι, Μάρτιν Σουλτς και Κλάους Ρέγκλινγ,κ το απόγευμα της Τρίτης, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για προγραμματισμένημ τακτική συνάντηση των επικεφαλής της Κομισιόν, του Eurogroup, της ΕΚΤ, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25-26ης Ιουνίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή