Φόβοι χρεοκοπίας της Ελλάδας βυθίζουν Χ.Α. και ομόλογα

Φόβοι χρεοκοπίας της Ελλάδας βυθίζουν Χ.Α. και ομόλογα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας συνθλίβει το Χρηματιστήριο Αθηνών, που χθες κατρακύλησε σε νέο χαμηλό έτους (703,05 μονάδες) καθώς υποχώρησε κατά 4,77%. Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις χάθηκαν 7,276 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 14,6% της αξίας του και ταυτόχρονα οι αποδόσεις των 3ετών και 5ετών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν την Τρίτη σε νέα ιστορικά αρνητικά υψηλά από την ημέρα έκδοσής τους.

Αντίθετα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τις βασικές αγορές σε χαμηλά του τελευταίου τετραμήνου επικράτησαν οι αγοραστές στη λήξη των συναλλαγών και οι περισσότερες αγορές έκλεισαν με κέρδη.

Την ίδια στιγμή που το χρηματιστήριο βυθιζόταν, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύονταν. Η απόδοση του 3ετούς διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο 29,80% από 29,30% που ήταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφθασε το 19,50% από 19,30% που ήταν στο ξεκίνημα της ημέρας και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε το 12,65% από 12,60% που ήταν το πρωί της Τρίτης, ενώ το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) διαμορφώθηκε στις 1.185 μονάδες βάσης.

Σε άρθρο των Financial Times τονίζεται ότι οι ανησυχίες για μια πιθανή ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, διαβρώνοντας σημαντικά τον αντίκτυπο των πρόσφατων προσπαθειών της ΕΚΤ για περιορισμό του κόστους δανεισμού από την αγορά ομολόγων. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,43%, του ισπανικού στο 2,52% και του πορτογαλικού στο 3,42% –πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το τελευταίο τρίμηνο του 2014–, ενώ ο ισπανικός τίτλος οδεύει για την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο από τη 1 το μεσημέρι άρχισαν να πιέζονται οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το κύμα των ρευστοποιήσεων κορυφώθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζουν οι βασικές διαπραγματευτικές γραμμές της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους – δανειστές. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε τις μεγαλύτερες απώλειες (-10,91% από τις 4 τράπεζες και έκλεισε στα 0,882 ευρώ). Ακολούθησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με πτώση 9,97% στα 0,325 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank με πτώση 9,54% στα 0,237 ευρώ και η Eurobank έχασε 4,10% στα 0,117 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή