Ανιχνεύθηκαν τοξικά φυτοφάρμακα σε καλλιέργειες μήλου στην Ελλάδα

Ανιχνεύθηκαν τοξικά φυτοφάρμακα σε καλλιέργειες μήλου στην Ελλάδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας στις καλλιέργειες μήλου στην Ελλάδα και σε ακόμη έντεκα ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψε έρευνα της Greenpeace, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση εξέτασε δείγματα νερού και χώματος από οπωρώνες μηλιών, ανάμεσά τους και από τρεις περιοχές στην Ελλάδα (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία). Από τη χώρα μας αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) και βρέθηκαν 5 φυτοφάρμακα, τα οποία είναι τοξικά και παρουσιάζουν μεγάλη εμμονή στο περιβάλλον, δηλαδή δεν αποδομούνται εύκολα. Ενα από αυτά, το Dieldrin, είναι τοξικός εξολοθρευτής των μελισσών και έχει απαγορευτεί η χρήση του στην Ε.Ε. Πάντως, όπως επισημαίνει η Greenpeace, η ανίχνευσή του μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη χρήση του.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύθηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως το μυκητοκτόνο boscalid, το εντομοκτόνο DDT και το εντομοκτόνο chlorpyrifos-ethyl (στο χώμα), ενώ στο νερό το boscalid και το εντομοκτόνο chlorantraniliprol. Και τα τέσσερα αυτά φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα. Η Greenpeace καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών – χημικών φυτοφαρμάκων ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της Monsanto και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει βιώσιμες λύσεις στην παραγωγή μήλων, με μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, που κυριαρχούν στη βιομηχανική γεωργία. «Ενα ισορροπημένο αγρο-οικοσύστημα είναι το κλειδί για βιώσιμη παραγωγή με αυξημένη ανθεκτικότητα σε επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες και με παράλληλη προστασία των ωφέλιμων οργανισμών», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η λίπανση, η διαχείριση του εδάφους, οι προστατευτικές καλλιέργειες και η κλάδευση βελτιώνουν την ανάπτυξη και τη θρεπτική κατάσταση των μηλιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή