Εως 36 δόσεις η αποπληρωμή χρεών στη ΔΕΗ

Εως 36 δόσεις η αποπληρωμή χρεών στη ΔΕΗ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα και με ένα απλό τηλεφώνημα στο 11770, αν θέλουν να αποφύγουν την επίσκεψη στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών τους μέχρι και σε 36 δόσεις, δηλαδή σε διάρκεια τριών ετών. Μοναδική προϋπόθεση είναι η κατάθεση προκαταβολής 10% επί της συνολικής οφειλής, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται σε συνάρτηση με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, το ύψος της κατανάλωσης και εάν πρόκειται για επιχείρηση θα λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική της κατάσταση.

Τις παραπάνω διευκολύνσεις προβλέπει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ που ενέκρινε ομόφωνα χθες το Δ.Σ. της επιχείρησης και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκονται παράλληλα η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Αναλυτικότερα, το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ περιλαμβάνει:

• Εως και 36 μηνιαίες δόσεις από 8 σήμερα, σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση.

• Μείωση της προκαταβολής στο 10% από 20% που είναι σήμερα.

• Από 40 έως 60 δόσεις για τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

• Για τις εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις, 8 – 18 δόσεις με προκαταβολή 10%.

• Οι δόσεις είναι έντοκες με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο, που σήμερα κυμαίνεται στο 5,7%.

• Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους διακανονισμούς, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των τρεχόντων λογαριασμών. Οι διακανονισμοί που έγιναν από το 2011 και μετά ξεπερνούν το 1 εκατ. και από αυτούς οι 280.000 είναι σήμερα ενεργοί.

• Οι καταναλωτές για να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να επισκεφθούν είτε το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στο οποίο ανήκουν είτε να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά στη γραμμή 11770, δίνοντας τα στοιχεία της παροχής τους και τον ΑΦΜ. Στην περίπτωση της τηλεφωνικής αίτησης, θα λαμβάνουν με υπηρεσίες ταχυμεταφορών τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.

Τα νέα μέτρα θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ και η ΔΕΗ θα μπορέσει να λάβει τα ποσά που της χρωστούν, τόνισε ο κ. Π. Λαφαζάνης, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα. Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν σύντομα και ανακοινώσεις για τη μείωση του κόστους ρεύματος, ενώ ήταν αρνητικός στην πρόταση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, λέγοντας ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για την επιχείρηση. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει η ΔΕΗ σε ανεξάρτητο σύμβουλο για το κόστος ενέργειας. Αντίστοιχη μελέτη διεξάγει αυτή την περίοδο και ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τις ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρος Καραλάζος, ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ και από αυτές το 1,2 δισ. προέρχεται από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, 200 εκατ. από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 280 εκατ. από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από την υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) και τα υπόλοιπα από επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Τρεις προτάσεις για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Λύση και για τις ανεξόφλητες οφειλές της ΛΑΡΚΟ, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται κατά 2 εκατ. τον μήνα, αναζητάει η ΔΕΗ. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου διατυπώθηκαν τρεις ξεχωριστές προτάσεις. Υπέρ μιας μετριοπαθούς αντιμετώπισης τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, εκφράζοντας προφανώς και τη γραμμή του εποπτεύοντος υπουργού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θέλει να μην υπάρξει όξυνση των σχέσεων. Υπήρξαν όμως και δύο ακραίες προτάσεις. Αρση της εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ από πελάτη της ΔΕΗ, που στην πράξη σημαίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης, πρότειναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα αναδείξει και την πολιτική διάσταση του προβλήματος, πιέζοντας την κυβέρνηση να πάρει θέση, αφού πρόκειται για δύο επιχειρήσεις με βασικό μέτοχο το Δημόσιο. Υπήρξε, τέλος, και πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των χρεών και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας προσφάτως σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, κράτησε ίσες αποστάσεις από τις δύο δημόσιες εταιρείες, αναγνωρίζοντας και το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους για τη ΛΑΡΚΟ, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα δει, αλλά και την ανάγκη να σταθεί η ΔΕΗ στα πόδια της, να μη ζημιωθεί, όπως διευκρίνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή