Λαγκάρντ: Καμία περίοδος χάριτος

Λαγκάρντ: Καμία περίοδος χάριτος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει έως τις 30 Ιουνίου τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τότε η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου, έστειλε η επικεφαλής του, κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Γεγονός το οποίο είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρωζώνης, διαμορφώνοντας ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ανέφερε σε έκθεσή του πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι από την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα «φαίνονται διαχειρίσιμοι» από την Ευρωζώνη.

Λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, η κ. Λαγκάρντ έδωσε τέλος στις συζητήσεις γύρω από το τι θα σημαίνει η μη εξόφληση του ΔΝΤ, καθιστώντας σαφές ότι τα περιθώρια που έχει η Αθήνα είναι πολύ περιορισμένα. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τη δόση στις 30 Ιουνίου και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή δυνατότητα καθυστέρησης, υποστήριξε. Σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι χρεοκοπία, θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου», πρόσθεσε, αν και εξέφρασε την ελπίδα «πως δεν θα συμβεί αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ομαδοποιήσει σε μία τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ο λόγος ήταν γιατί η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξοφλήσει το συγκεκριμένο ποσό και αναμένει την επίτευξη συμφωνίας, που θα οδηγήσει σε χαλάρωση της χρηματοδότησης της χώρας, επιτρέποντας κατ’ επέκταση την αποπληρωμή του 1,6 δισ. στο τέλος του μήνα.

Επί της ουσίας, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση μη πληρωμής του Ταμείου, η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα κινηθούν και οι διαδικασίες από την Ευρωζώνη.

Χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, τότε ο ESM θα εξετάσει εάν θα καταστήσει νωρίτερα απαιτητά τα 141,9 δισ. ευρώ που έχει δανείσει στη χώρα ή όχι. Και αυτό, γιατί τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι συνδεδεμένα (υπάρχει ρήτρα διασταυρούμενης χρεοκοπίας – cross default clauses) με εκείνα του ΔΝΤ.

Επίσης, σε περίπτωση χρεοκοπίας έναντι του Ταμείου, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την ίδια ημέρα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, για να αποφασίσει τη στάση της Τράπεζας έναντι του προγράμματος έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Εάν η χώρα σταματήσει να θεωρείται φερέγγυα, το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να τις στηρίζει μέσω του ELA.

Πέραν αυτών, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε χθες πως το ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι αξιόπιστο και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τους επενδυτές, ενώ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τη συμμετοχή του Ταμείου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος «με έξυπνη προσέγγιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή