Νέες προτροπές της Ουάσιγκτον

Νέες προτροπές της Ουάσιγκτον

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί «πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» για την επίτευξη μιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, «πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη πλατφόρμα», όπου πρέπει να γίνονται αυτές οι συζητήσεις, «όπως και γίνονται». Με αφορμή εξάλλου την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη και τις επαφές που θα έχει με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Κίρμπι ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική της επιρροή για να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της Ουκρανίας. Οπως απάντησε, «η Ευρώπη παραμένει ενωμένη εναντίον της Ρωσίας… Μετά το G7 υπάρχει μεγάλη δυναμική για να παραμείνει ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο κ. Κίρμπι είπε ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη Αμάντα Σλόουτ, που βρέθηκε προχθές στην Αθήνα, μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση «τα μηνύματα που μεταφέρω εδώ: ότι ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να εργασθούν για μία λύση και να το κάνουν όσο πιο γρήγορα και μεθοδικά γίνεται».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ελληνικές αρχές «εργάζονται δημιουργικά» για να επιλύσουν το θέμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή αν θεωρούν ότι αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση τις τελευταίες ώρες, ο κ. Κίρμπι απάντησε ότι «η θέση μας είναι ότι ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά που έχουν ήδη ξεκινήσει, και δεν αναφέρομαι στο πόσο αποτελεσματικά εργάζονται».

Οπως τόνισε, «το παρακολουθούμε όλοι από πολύ κοντά, δεν είμαστε άμεσο μέλος σε αυτές τις συζητήσεις αλλά συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και για τον ρόλο της Ρωσίας, ιδιαίτερα δε για το ενδεχόμενο να προσφέρει οικονομική ή ενεργειακή βοήθεια στην Ελλάδα.

«Ο τρόπος που θα το έθετα», είπε ο κ. Κίρμπι, «είναι ότι συνεχίζουμε να τονίζουμε την ανάγκη για την Ελλάδα και τους διεθνείς της εταίρους να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» προς μία λύση. «Δεν μπορώ να αναφερθώ στις συγκεκριμένες συζητήσεις» που είχαν η Ρωσία και η Ελλάδα, είπε, «αλλά πέρα από την προκειμένη συνάντηση, η Ελλάδα εργάζεται με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για μία λύση, και αυτή πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη πλατφόρμα».

Οπως εκτίμησε, μετά τη σύνοδο του G7 υπάρχει μεγάλη δυναμική για να παραμείνει ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της Ουκρανίας: «Στο G7 είδατε ενότητα στην Ευρώπη για συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, καθώς και την πιθανότητα για περισσότερες κυρώσεις σε περίπτωση περαιτέρω επιθετικότητας της Μόσχας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή