Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Κ. Σημίτη

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Κ. Σημίτη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά με στόχο τη σύμπηξη ενός φιλευρωπαϊκού μετώπου. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κ. Καραμανλή την Τρίτη, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, μια συνάντηση που είχε ως αντικείμενο τις πυκνές πολιτικές εξελίξεις, την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και τους τρόπους διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Για την ηγεσία της Ν.Δ., ωστόσο, αυτός ο κύκλος επαφών δεν περιορίζεται μόνον στην ανάλυση των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων ή στην προσπάθεια να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι το κόμμα παραμένει ο βασικός φιλευρωπαϊκός, αστικός πόλος στο πολιτικό σκηνικό. Πολλώ δε μάλλον, δεν περιορίζονται στο πεδίο της «απάντησης» προς τον κ. Τσίπρα και τον κύκλο επαφών που εκείνος πραγματοποιεί με πολιτικούς αρχηγούς και στελέχη της αντιπολίτευσης. Συνιστούν, προφανώς, και προμηνύματα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει προσεχώς ο κ. Σαμαράς με στόχο τη διεύρυνση της επιρροής της Ν.Δ., στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού μετώπου», χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να συνεπάγεται ότι όλοι όσοι ενδεχομένως συναντηθούν με τον κ. Σαμαρά συμμερίζονται τις επιδιώξεις του ή θα συμμετάσχουν σε ένα σχήμα, κάτι που αφορά κατ’ εξοχήν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά στο πολιτικό γραφείο του τελευταίου επί της Μουρούζη, ενώ διήρκεσε μία ώρα. Πηγές κοντά στον κ. Σημίτη σημείωναν, επίσης, ότι η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τη διαπραγμάτευση και την κατάσταση της χώρας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, προσθέτοντας ότι πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού είναι να μην προβεί στο παραμικρό σχόλιο πριν ξεκαθαρίσει το πεδίο στο μέτωπο με τους πιστωτές.

Χωρίς να επιβεβαιώνονται από τη Συγγρού, πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να σχεδιάζει συναντήσεις και με άλλα στελέχη που διαδραμάτισαν ρόλο το τελευταίο διάστημα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ενώ στη λογική της σύμπηξης πολιτικού μετώπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και προς στελέχη της Κεντροαριστεράς, κάτι που προκαλεί προφανώς αντιστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Δεδομένος στόχος του κ. Σαμαρά είναι η συγκρότηση ενός ευρέος πολιτικού μετώπου, όχι απαραιτήτως σε πρώτη φάση με στοιχεία κομματικού σχηματισμού, απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή την έννοια, άλλωστε, έχει και η συνεχής αναφορά του στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, που λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αλλά και ως προσκλητήριο στους υπόλοιπους χώρους. Υπό την έννοια αυτή και οι υπέρ της Ευρωζώνης διαδηλώσεις (προχθές στην Αθήνα, τη Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη και, αν δεν υπάρχει εκτόνωση, εκ νέου στην πρωτεύουσα την προσεχή εβδομάδα) αποτελούν πεδίο διεύρυνσης των «συμμαχιών» της Ν.Δ., όπως άλλωστε φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή βουλευτών της στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή