Υπόθεση «Ερμής»: Ενοχή Σμπώκου, Καντά και Λεονταρίτη προτείνει η Εισαγγελέας

Υπόθεση «Ερμής»: Ενοχή Σμπώκου, Καντά και Λεονταρίτη προτείνει η Εισαγγελέας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενοχή των κατηγορουμένων για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής» πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Καρκαμπούνα.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να κριθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γ. Σμπώκος, και ο αναπληρωτής του, Αντ. Κάντας, καθώς και το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτης, για το αδίκημα της άμεσης συνέργιας σε απιστία σε βάρος της υπηρεσίας.

Καταδικαστική ήταν η πρόταση της και ως προς τις αξιόποινες πράξεις της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που βαραίνουν μόνο τον Αντώνη Κάντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τεταρτος κατηγορούμενος, επίσης στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών, Ζ. Ανδρουλάκης, έχει αποβιώσει και σε βάρος του έχει παυθεί η ποινική δίωξη.

Η εισαγγελέας Ελένη Καρκαμπούνα, κατά την πολύωρη εισήγησή της, αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος Ερμής, για το οποίο ακόμα και μάρτυρες έχουν υποστηρίξει πως δεν λειτουργούσε. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Ειναι μια σειρα μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργους του; Προφανώς όχι».

Μιλώντας δε, για το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν μίζες σε διάφορα προγράμματα που ζημιώνουν το Δημόσιο, η εισαγγελέας Εφετών είπε «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθορας, μπορει όμως να τα καταστείλει».

Το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά την ειςαγγελική πρόταση, αφού ο πρωην υπουργός ηταν βασικός υπεύθυνος της εν λόγω προμήθειας, ωστόσο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη καθώς, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η κατηγορία της απιςτίας σε βάρος του έχει παραγραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή