49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ υπέρ διαγραφής χρέους

49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ υπέρ διαγραφής χρέους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφο αίτημα προς την πρόεδρο της Βουλής να συζητηθεί το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους κατέθεσαν χθες 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Θαν. Πετράκο. Ο κ. Πετράκος προφορικά είχε διατυπώσει σχετική πρόταση και κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημόσιας συνεδρίασης της προαναφερθείσας επιτροπής.

Στο κείμενο της επιστολής, οι «49» δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μνημονεύουν μέρος των συμπερασμάτων του πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο –όπως λένε– «το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους είναι μη νόμιμο, απεχθές», ότι «δεν ευθύνεται ο λαός μας και, επιπλέον, είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών σε κρίση δημοσίου χρέους της χώρας μας με στόχο κυρίως τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών».

Εν τω μεταξύ, την επιλογή της να αποστείλει πρόσκληση στον κ. Γ. Στουρνάρα να προσέλθει προς ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για την υπόθεση της Siemens μεθαύριο Δευτέρα, δημοσιοποίησε χθες η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών είχε αποφασιστεί, με πρόταση της προέδρου της Βουλής, να προσκληθεί άμεσα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επειδή με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών είχε υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την προαναφερθείσα εταιρεία – συμβιβασμό που, μεταξύ άλλων, η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει χαρακτηρίσει άκυρο αλλά και επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον. Η επιλογή της ημέρας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι γνωστό ότι το πρώτο 24ωρο της ερχόμενης εβδομάδας είναι «καυτό» για το ελληνικό ζήτημα, μια και έχουν προγραμματιστεί διαδοχικά συνεδρίαση του Eurogroup και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι η πρόσκληση γίνεται στον απόηχο των σφοδρών επιθέσεων που έχει δεχθεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Στουρνάρας, όχι μόνο από την κυρία Κωνσταντοπούλου αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι Ραχήλ Μακρή και Θ. Πετράκος).

Κατά τα λοιπά και ακριβώς ενόψει της κλιμάκωσης των κρισιμότατων διαπραγματεύσεων, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, η πρόεδρος της Βουλής επαναδιατύπωσε την εκτίμηση πως η συνέχιση της αποπληρωμής του χρέους συνιστά παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή