Η προοπτική συμφωνίας με τους θεσμούς εκτόνωσε τις πιέσεις στις τράπεζες

Η προοπτική συμφωνίας με τους θεσμούς εκτόνωσε τις πιέσεις στις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική επίτευξης συμφωνίας, όπως διαγράφηκε μετά τη θετική ανταπόκριση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις νέες βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, εκτόνωσαν τις πιέσεις στις τράπεζες. Ετσι χθες σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση στις εκροές καταθέσεων και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των προηγουμένων ημερών. Την περασμένη Παρασκευή οι εκροές ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εκροών την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τα 5 δισ.

Νωρίς χθες το πρωί συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ΕΚΤ η οποία ενέκρινε την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 1-2 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τη ρευστότητα, έναντι των πιέσεων, για τη σημερινή ημέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, το όριο για ELA έχει ανέλθει πάνω από τα 87 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα εξετάσει και σήμερα, πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης, την κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών και αν χρειαστεί θα παρέμβει και πάλι.

Είναι πολύ πιθανό το όριο να αυξηθεί εκ νέου. Επιτελικά στελέχη τραπεζών μιλώντας στην «Κ» εκτιμούν ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφή πρόοδος και ισχυρές ενδείξεις ότι η συμφωνία είναι θέμα λίγων ημερών, εξέλιξη που εκτονώνει την ανησυχία των πολιτών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση και στο τραπεζικό σύστημα. Ηδη χθες, σημειώνουν, στον απόηχο της θετικής ανταπόκρισης στις ελληνικές προτάσεις, πολλοί καταθέτες που την περασμένη Παρασκευή είχαν ζητήσει να προχωρήσουν σε αναλήψεις καταθέσεων σημαντικού ύψους δεν πραγματοποίησαν τελικά τη συναλλαγή.

Πλέον, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιοριστεί λίγο πάνω από τα 120 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου 2014 καταγράφοντας πτώση κατά 44 δισ. ευρώ!

Την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που δεν είχαμε συμφωνία ή σαφή πρόοδο, ενώ σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ειδήσεων το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών συζητήθηκε χθες στο Eurogroup χωρίς όμως να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο και υπογραμμίζουν, ως ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται, ότι το ELA εγκρίνεται σχεδόν σε ημερήσια βάση με κίνδυνο ενός ατυχήματος ρευστότητας. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος πλην της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες και της υπογραφής νέας συμφωνίας η οποία θα επιβεβαιώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας. Εκτιμούν ότι όταν αυτό γίνει, τότε θα πάμε σε σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών και θα μπουν οι βάσεις για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας, κάτι που θα απαιτήσει χρόνο.

Σε περίπτωση νέας εμπλοκής θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής ρευστότητας, απόφαση που στη στιγμή θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Σημειώνεται ότι λόγω της αβεβαιότητας και της μεγάλης ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε ρευστότητα, πλην αυτής του ευρωσυστήματος, και η ομαλή λειτουργία τους είναι εξαρτημένη αποκλειστικά από την ΕΚΤ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή