Χαμηλό βαρομετρικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Χαμηλό βαρομετρικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που στις Βρυξέλλες όλα έδειχναν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη συμφωνίας, στην Αθήνα επικρατούσε αναβρασμός μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και κομματικών στελεχών, καθώς ήταν εμφανές ότι η ώρα της αλήθειας είναι πλέον κοντά.

Σε συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι, με βάση τις πληροφορίες που είχαν από κυβερνητικά στελέχη, οι μεγάλες υποχωρήσεις που έχουν γίνει κατά τη διαπραγμάτευση, αν επιβεβαιωθούν, θα προκαλέσουν βαθύ ρήγμα τον κομματικό κορμό. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια είναι η κυρίαρχη τάση στον κομματικό μηχανισμό, αν δεν γίνει καταμέτρηση ψήφων στα κομματικά όργανα.

Για σήμερα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν ήταν όμως σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί, καθώς μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν ή θα συνεχιστούν. Αν οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα, δηλαδή η Π.Γ., η Κεντρική Επιτροπή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Κανένα κομματικό στέλεχος δεν ήταν χθες σε θέση να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί, αναμένοντας το επίσημο κείμενο προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των υποχωρήσεων και των προγραμματικών διολισθήσεων.

Ωστόσο, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη παίρνουν δημόσια θέση. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης δήλωσε στο «Βήμα Fm» ότι «προφανώς προτιμώ κάποια συμφωνία από μη συμφωνία». Κάνοντας και υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Πανούσης είπε ότι «αν υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι δεν αντέχουν, δεν θέλουν, διαφωνούν να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία που θα υπάρξει, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός». Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «αυτό που προσδιορίζει τις πιθανότητες (να υπάρξει συμφωνία) είναι η σταθερή προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας και να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία, αυτό που κάναμε όλο αυτό το διάστημα». Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι δεδομένο πως στα ζητήματα του ασφαλιστικού δεν θα υπάρξει καμία μείωση είτε σε επικουρικές είτε βασικές συντάξεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στις «κόκκινες γραμμές», στο θέμα των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στο θέμα μισθών και συντάξεων, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία «θα αξιολογηθεί, θα συζητηθεί και θα περάσει από τη Βουλή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω και των ΑΝΕΛ».

Χθες, εξάλλου, τροπολογία που προβλέπει παράταση για τρεις επιπλέον μήνες της υφιστάμενης κανονιστικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που λήγουν ή καταγγέλλονται κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας για τα μέτρα ανακούφισης των ΑμεΑ και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή