Γιουνκέρ: Εφικτή η συμφωνία αυτή την εβδομάδα

Γιουνκέρ: Εφικτή η συμφωνία αυτή την εβδομάδα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων ως το Eurogroup. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Όσον αφορά τα 35 δις. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα 20 δις, αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δις πόρους από τα αγροτικά ταμεία. Η ίδια τόνισε ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Προσθεσε, ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για το ποσό αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή