ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση για οφειλές ΦΠΑ

ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση για οφειλές ΦΠΑ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικυρώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η δυνατότητα κατάσχεσης από το Δημόσιο τραπεζικών λογαριασμών και κινητών περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση μη καταβολής ΦΠΑ. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με απόφασή του έκρινε νόμιμη τη διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι «κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί στο Δημόσιο ποσό άνω των 150.000 ευρώ από ΦΠΑ απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που ζητούνται από τον παραβάτη για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων». Βάσει της ίδιας διάταξης «αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογουμένου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% αυτών των ποσών».

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του Β΄ τμήματος του ΣτΕ (2297/2015) η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων «δεν είναι δυσανάλογη ως μέτρο προς τον συνιστάμενο στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη σκοπό τους, δεδομένου και του πρόσκαιρου των εν λόγω μέτρων». Περαιτέρω η επιβολή των μέτρων αυτών κρίθηκε νόμιμη, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής τους.

Στο ΣτΕ προσέφυγε γνωστή εταιρεία πώλησης κοσμημάτων της Θεσσαλονίκης η οποία από φορολογικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι τη διετία 1999-2001 δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ.

Η εταιρεία προσέφυγε κατά των μέτρων που της επιβλήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν συνθλιπτικά για τη ρευστότητα και τη φήμη της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή