Στο «τραπέζι» η υπερψήφιση από ΠΑΣΟΚ

Στο «τραπέζι» η υπερψήφιση από ΠΑΣΟΚ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα βάρη της επικείμενης συμφωνίας, ζήτησε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον κ. Μάρτιν Σουλτς και τους κ. Τζιάνι Πιτέλα και Σεργκέι Στάνισεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Κατά τις συναντήσεις, όπου σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διερευνήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κ. Φ. Γεννηματά εάν ο κ. Τσίπρας απολέσει τη δεδηλωμένη και ζητήθηκε η υπερψήφιση της συμφωνίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη της επίτευξης συμφωνίας «που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Λάθη και καθυστερήσεις

Η κ. Γεννηματάαπέδωσε το κόστος της συμφωνίας στα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, η οποία –όπως είπε– παρέμεινε επί πέντε μήνες «εγκλωβισμένη στα προεκλογικά ψέματα, στις εσωτερικές αντιθέσεις και στην επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα». Ζήτησε από τους εταίρους να «αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν αυτά τα χρόνια» και επισήμανε ότι η ελπίδα «είναι στην Ευρώπη». Στις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κ. Γεννηματά συνοδευόταν από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, αλλά και την κ. Συλβάνα Ράπτη. Η κ. Γεννηματά γνωστοποίησε στον κ. Πιτέλα ότι θα ξεκινήσει σύντομα περιοδεία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στη Χαρ. Τρικούπη έχουν κάνει μια πρώτη ανάγνωση της λίστας μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση και εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι άμεσες. Και συγκεκριμένα, όπως λένε, οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν: Πρώτον, σε μείωση των συντάξεων, διά της αύξησης των παρακρατούμενων εισφορών, δεύτερον, σε μείωση των μισθών καθώς αυξάνονται οι εισφορές για τα επικουρικά ταμεία και τρίτον, σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, επιβαρυντική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα θέματα αυτά, αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ, «επιμελώς αποκρύβονται από τη δημόσια συζήτηση από τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ανέφεραν, δε, ότι τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνονταν στο non paper που διέσπειρε η κυβέρνηση στο εσωτερικό, αλλά δημοσιεύθηκαν στην αγγλική μορφή τους στις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Πρόκειται, όπως ανέφεραν, για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν σε 0,37% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,05% του ΑΕΠ για το 2016.

Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2014 είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη διάσωση μισθών και συντάξεων από τις περικοπές, κάτι το οποίο η σημερινή κυβέρνηση –πρακτικά–αποτυγχάνει να διαφυλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή