Χαμηλές προσδοκίες για τελική συμφωνία σήμερα

Χαμηλές προσδοκίες για τελική συμφωνία σήμερα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ώρες πριν το  σημερινό Eurogroup, και ο πήχης των προσδοκιών για μία τελική συμφωνία σήμερα έχει χαμηλώσει σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν από χθες στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά."Δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement αυτή την στιγμή " λέει ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ"  δίνοντας περισσότερες ελπίδες να επιτευχθεί  περαιτέρω πρόοδος μετά την μεσημεριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. 

Από την πλευρά τους οι  θεσμοί φαίνεται να επιμένουν στην πρώτη πρόταση που είχε γίνει στον κ. Τσίπρα, την γνωστή και ως" πρόταση Γιουνκέρ" με την ελληνική πλευρά να προβάλει αντιστάσεις σε μία σειρά από θέματα. Οι αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς αφορούν συγκεκριμένα  την σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ αλλά και στην μη αναστροφή των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Συγχρόνως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά προτάσσει μία σειρά από όρους που δεν βοηθάνε σε επίτευξη συμφωνίας ενώ επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που δεν ήταν μέσα στην ελληνική πρόταση

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η ελληνική  πρόταση βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση απ’ ό,τι οι περικοπές δαπανών. Έτσι, το δημοσιονομικό κενό είναι μεγαλύτερο και κατά συνέπεια απαιτούνται κι άλλα μέτρα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με το πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη ότι είναι πολύ επιεικής με την Αθήνα και αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση, που απέχει από αυτήν στην οποία είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί και επιδόθηκε στον κ. Τσίπρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη επικρίνουν το ΔΝΤ ότι δείχνει να μην ενδιαφέρεται για μια συμφωνία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πάντως είναι ότι συμφωνία χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν γίνεται. 

Μέσα στο Σαββατοκύριακό το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει μία σειρά από προαπαιτούμενα πριν η συμφωνία περάσει και στα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών- μελών στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή