Κάτι δεν πάει καλά με τους υπολογισμούς

Κάτι δεν πάει καλά με τους υπολογισμούς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι 300 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος των διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διατεινόταν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, είναι τρεις και τέσσερις φορές μικρότερο. Παρέπεμπε στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και υποστήριζε ότι «περί τα 300 εκατ.» γράφει μια συστημική εφημερίδα. Εννοούσε την «Κ», που αποκάλυψε ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες υπέβαλε στους πιστωτές μέτρα 8 δισ., ο αναπληρωτής υπουργός στην Αθήνα έκανε τον γενναιόδωρο και μοίραζε παροχές. Εχουμε λοιπόν και λέμε: τρεις – τέσσερις φορές μικρότερο το κόστος από τα 300 εκατ., κατά τον κ. Στρατούλη, δηλαδή 80 εκατ., βαριά 100 εκατ., σύμφωνα με το ΓΛΚ (που δεν… μπόρεσε να κοστολογήσει τις μισές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου). Μόνο η διάταξη για την επαναφορά της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ κοστίζει σε ετήσια βάση 120 εκατ. Συνεπώς, κάτι δεν πάει καλά με τους υπολογισμούς του υπουργού. Αλλά έχει ένα ελαφρυντικό. Του έπεσε βαρύ –κι απότομα– το πακέτο των 8 δισ.

Σε επανέναρξη των απευθείας συναλλαγών με τις εγχώριες χρηματιστηριακές –θυγατρικές των τραπεζών– προχωρούν από την προηγούμενη εβδομάδα τα ξένα χαρτοφυλάκια. Η ιδιότυπη καραντίνα στην οποία είχαν θέσει τις ελληνικές εταιρείες από τον περασμένο Απρίλιο φαίνεται να έχει ανασταλεί, γεγονός που ήδη διαφαίνεται και από την αναζωπύρωση του ημερήσιου τζίρου, που άρχισε να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ από τη συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου. Ηδη, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο ημερήσιος τζίρος ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή των ξένων χαρτοφυλακίων να δίνουν τις εντολές μέσω των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ είναι βάλσαμο αυτή την περίοδο, λόγω της καθίζησης στις συναλλαγές που έχει υποστεί η αγορά.

Μία πρόταση που ξεχάστηκε

Χάθηκε από τη νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους πιστωτές η χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους από τις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, κι έφερε στη δημοσιότητα η «Κ», δεν περιέχει τον όρο που περιέκλειε η προηγούμενη πρότασή της, και ο οποίος προέβλεπε μέρος των εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις να χρηματοδοτεί το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση αρχικά σκόπευε το σύνολο των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να οδηγείται στο Ταμείο Δημόσιου Πλούτου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση υποχώρησε από την ίδρυση του ταμείου και πρότεινε ένα μέρος των εσόδων να οδηγείται στη χρηματοδότηση των ταμείων. Τώρα, έχει εξαφανιστεί και αυτή η πρόβλεψη και πλέον το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ως έχει.

Δυναμική επιστροφή των τραπεζικών μετοχών

Οι τραπεζικές μετοχές λόγω των προσδοκιών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πραγματοποιούν δυναμική επιστροφή στη χρηματιστηριακή αγορά. Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο δείκτης των τραπεζών εκτινάχθηκε κατά 10,39% έναντι ανόδου 6,11% του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή της Alpha Bank σε δύο μόνο συνεδριάσεις αποκόμισε κέρδη κατά 48%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 36%,της Τράπεζας Πειραιώς κατά 30%, ενώ κέρδη 19,5% αποκόμισε η μετοχή της Eurobank. Παρά τα κέρδη, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ μακριά από τις τιμές του περασμένου καλοκαιριού.

Δύο νέα μέλη στο ΤΧΣ

Την τοποθέτηση δύο νέων μελών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για τον καθηγητή Ηλία Καρακίτσο και τον Ισλανδό Jon Sigurgeirsson. Η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ η θητεία των νέων μελών ορίστηκε έως τις 30 Ιουνίου 2017. O κ. Ηλίας Καρακίτσος είναι πρόεδρος του Global Economic Research, καθώς, επίσης, εταίρος και αναλυτής στρατηγικής στην εταιρεία συμβούλων Twintop Consultants και συνδεδεμένο μέλος του Κέντρου Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής (CEPR), του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ο κ. Jon Sigurgeirsson είναι διευθυντής της Γενικής Γραμματείας και Διεθνών Σχέσεων της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας και πρόεδρος της Εταιρείας Συμμετοχών της κεντρικής τράπεζας. Από τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Sigurgeirsson είναι, επίσης, μέλος της Task Force για την άρση των ελέγχων κεφαλαίων στην Ισλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή